Uz njih se kilogrami ne vraćaju: Ove tri biljke pomoći će vam da smršate na zdrav način!

Pre nego što se odlučite za upotrebu preparata za mršavljenje, probajte da smršate prirodnim putem, jer je to najzdraviji način. Postoje biljke koje poboljšavaju rad metabolizma i koje ne moraju da se mešaju s drugim biljkama, već možete da konzumirate samo jednu od njih.

Ove tri biljke pomoći će vam da smršate na zdrav način!, foto: Depositphotos/pressmaster
Ove tri biljke pomoći će vam da smršate na zdrav način!, foto: Depositphotos/pressmaster
.

To su: kopriva, komorač i korijander. Ove biljke podstiču rad metabolizma i tako pomažu u skidanju viška kilograma.

KOPRIVA

Kopriva je korovska biljka i svima poznata po žarenju, zahvaljujući svojim dlačicama koje se zabadaju u kožu, a koje sadrže različite kiseline koje izazivaju peckanje i svrb. Neprijatan osećaj koji kopriva izaziva može da prođe za par minuta ili par sati, ali može da traje i nekoliko dana, u zavisnosti od toga koliko vam je koža osetljiva. Zato, pre nego što počnete da koristite listove ove biljke, nužno je da je prokuvate ili poparite, kako biste uništili dlačice s lišća.

Kako se kopriva koristi za mršavljenje?

Listovi koprive se koriste za pročišćavanje krvi i poboljšanje rada jetre i bubrega što dovodi do boljeg rada metabolizma i bržeg topljenja masti, a postoji nekoliko načina na koje ovu biljku možete koristiti za mršavljenje.

Čaj: Može se napraviti od suvih listova koprive, koje možete da nađete u biljnim apotekama. Stavite jednu ili dve kašike koprive u toplu prokuvanu vodu, ostavite pet minuta da listovi puste svoje zdrave sastojke, procedite i popijte čaj.

Autorka knjige "Slim for Life" Džilijan Mekit preporučuje da se dnevno piju 3-4 šolje čaja od koprive.

Kuvanje: Sveži listovi koprive mogu da se kuvaju kao što kuvate spanać. Možete da nparavite umak od koprive ili da kombinujete spanać i koprivu, navodi "Love To Know".

Poboljšajte rad svog metabolizma

Kopriva ima neverovatnu sposobnost čišćenja organizma od metaboličkog otpada koji se skladišti u našem limfnom sistemu i mišićnom tkivu. Oslobađanjem od ovih nečistoća, na prirodan način ćete dobiti zdravije telo, manje ćete osećati umor i moći ćete da povećate svoje telesne aktivnosti, a ova kombinacija rezultiraće gubitkom težine kod većine ljudi.

Nuspojave i upozorenje

Iako ne postoje službene studije o nuspojavama konzumacije koprive, u početku je uobičajeno osetiti uznemirenost želuca. Trudnice ne bi trebalo da koriste koprivu, jer biljka može da stimuliše kontrakcije materice.

Ljudi koji imaju dijabetes bi mogli da osete poremećaj nivoa šećera u krvi. Ako već uzimate diuretike ili druge lekove na recept, pre konzumacije koprive posavetujte se sa svojim lekarom.

KOMORAČ

Komorač se uglavnom koristi u kuhinji kao začin, a ima neverovatna zdravstvena svojstva i pomaže kod mršavljenja. Često se koristi kod problema s probavom, a osim toga odlično je prirodno sredstvo za detoksikaciju organizma. Semenke se koriste kao začin, a mogu da postanu i piće za mršavljenje, baš kao što se lišće ove biljke koristi za čaj.

Čaj od koromača za mršavljenje

Čaj može da se pravi od svih delova biljke: lišća, semenki ili korena. Možete da isprobate neki od dole navedenih načina kako biste izabrali svoj idealni napitak za mršavljenje.

Semenke: Čaj se pravi od izdrobljenih osušenih semenki.

Listovi: Mogu da se koriste i sveži i sušeni.

Kombinacija: Možete da koristite u kombinaciji sve delove biljke: izdrobljene semenke, izmrvljene listove i narezani koren komorača.

Zdravstvene koristi za organizam

Komorač se vekovima koristi na Bliskom Istoku, u Kini i Indiji kao prirodni lek za mnoge bolesti. Ova biljka umiruje želudac i druge organe i pomaže probavi. Biljka ima antiupalna svojstva i sprečava stvaranje gasova. Ona poboljšava probavu i omogućava bržu i efikasniju apsorpciju hranljivih stvari. Ovako biljka pojačava rad našeg metabolizma dok suzbija apetit. Takođe, deluje i kao diuretik.

KORIJANDER

Korijander je poznato prirodno sredstvo za čišćenje creva i efikasno sredstvo za gubitak kilograma. Možete da koristite lišće i seme.

Napici od korijandera za mršavljenje

Ispijanje čaja ili drugih napitaka, kao što je smuti, koji su napravljeni od semenki ili lišća korijandera (ili kombinacije), vrlo je efikasno sredstvo za smanjenje broja kilograma.

Blogerka Sima, majka dvoje dece, dokumentovala je svoj put kroz mršavljenje. Ona je za godinu i po dana izgubila 28 kilograma na prirodan način, a za to je zaslužan i čaj od korijandera koji je pila ujutru, na prazan želudac.

Uticaj na metabolizam

Jetra igra vitalno važnu ulogu u procesu rada metabolizma. Ona je glavni organ za sagorevanje masti odnosno pretvaranja masti u energiju, dok istovremeno izbacuje toksine iz tela.

Korijander sadrži visok nivo kvercetina koji ima jako antioksidativno i antiupalno delovanje na nivou zaštite ćelijske strukture i krvnih sudova od razornog delovanja slobodnih radikala, a takođe pomaže u smanjenju lošeg holesterola. To poboljšava rad metabolizma pomažući jetri da sagori više masti. Sve to rezultira gubljenjem viška kilograma.

Lako mršavljenje

Korišćenje lekovitog bilja kao dela vašeg plana za mršavljenje jednako je lako kao što je kuvanje čaja, a osim što ćete gubiti kilograme donijećete svom organizmu niz zdravstvenih koristi.

Izvor: Index.hr