Zdravlje

Stručnjaci tvrde: Gubitak kilograma svodi se na ove tri stvari!

Bez obzira na to da li pričamo o dijetama, promenama životnog stila, planu ishrane ili nečem trećem, malo je stavri koje izazivaju toliku raspravu kao najbolji načini za gubljenje kilograma. Ono o čemu se ne priča puno jeste da svi ti planovi i dijete zapravo imaju mnogo toga zajedničkog i ako sledite bilo koji bez odstupanja, imate velike šanse da izgubite neke kilograme.

16.02.2020. - 08:10h
Gubitak kilograma svodi se na ove tri stvari
Gubitak kilograma svodi se na ove tri stvarifoto: Depositphotos

U nedavnom istraživanju koje je sproveo Univerzitet u Stanfordu, više od 600 gojaznih osoba stavljeno je na nekoliko različitih dijeta. Israživači su utvrdili da su ispitanici u svim dijetama imali slične rezultate u gubitku kilograma.

Štaviše, pokušali su da utvrde da li postoji neka predispozicija za određeni tip dijete ili ishrane. Uočili su da su svi ispitanici pratili tri jednostavna saveta koja preporučuju sve dijete.

Zato, ako želite da izgubite kilograme ili pripazite na to šta (i kako) jedete, obratite pažnju na ove tri stvari:

1. Jedite više povrća

Bez obzira na to koju filozofiju ishrane prihvatite, povrće će vam uvek biti veliki deo obroka. Postoji puno prednosti koje ono nudi, poput vrlo malog broja kalorija koje unosite u organizam i puno nutritivnih sastojaka koji će vam pomoći u borbi protiv bolesti poput dijabetesa ili određenih vrsti raka.

Ne morate da se oslonite samo na jednu ili dve namirnice, povrće poput brokolija, šargarepe, kupusa, spanaća, špargli, prepuno je vitamina i hranljivih stvari. Ako niste ljubitelj povrća, probajte s jednim trikom. Napravite jelo koje volite (na primer testeninu ili omlet) i onda u njega ubacite sloj povrća, pa probajte tako da pojedete.

2. Unosite manje šećera u organizam

Za ljubav prema slatkom možete da krivite biologiju. Mi smo programirani da preferiramo slatko i taj poriv je univerzalan i počinje jako rano. Šećer dodaje finoću hrani pa ga danas kompanije koje se bave proizvodnjom hrane stavljaju u sve, od hleba do jogurta, dresinga za salate i dr. Kada saberete sav taj unos na nivou dana, ostaćete šokirani koliko zapravo nesvesno pojedete šećera.

U SAD, odrasla osoba u proseku pojede oko 19 kašičica šećera dnevno, što je znatno više od preporučenih šest za žene i devet za muškarce. Naravno, taj šećer vam ne pomaže u održavanju linije pa će svaka ozbiljnija dijeta tražiti da ga smanjite na minimum ili potpuno da ga izbegavate.

No, nije šećer jedino čega morate da se pazite. U poslednjih nekoliko godina, konačno je počelo da se priča i o tome koliko su zapravo nezdravi veštački zaslađivači. Većina ljudi živi u zabludi da proizvodi koji sadrže te stvari postižu slatkoću bez da utiču na dobijanje telesne mase i povećanje opasnosti od dijabetesa. To nije tačno, a po jednom istraživanju zaslađivači zapravo stimulišu apetit i podstiču na konzumaciju dodatnih 30 posto kalorija kroz hranu.

3. Jedite više celovitih namirnica

Jedna stvar oko koje se sve popularne dijete slažu jeste da treba konzumirati celovite namirnice, a ne prerađene. Prekomerno prerađena hrana povezuje se s dobijanjem kilograma (samo se setite čipsa, sladoleda, zamrznute pice ili lazanja, kolača itd.) verojatno zbog toga što joj nedostaje vlakana, koje možemo da pronađemo u brojnim celovitim namirnicama.

Drugo istraživanje smatra da problem leži i u tome što je mnogo lakše prejesti se prerađene hrane, a istraživači su kroz eksperiment usjeli da dokažu da kada osobe dobiju mogućnost da jedu isključivo jednu ili drugu vrstu namirnica, one koje konzumiraju prekomerno prerađenu hranu dnevno unose oko 500 kalorija više. Ispitanici su jeli više i brže i na kraju eksperimenta koji je trajao nedelju dana u proseku su imali dva kilograma više nego na početku.

Celovite namirnice uključuju voće, povrće, grašak, orahe, semenke, jaja, morsku hranu, piletinu i još dosta toga, pa ni biste smeli da imate problema u smišljanju plana ishrane koji sadrži ove namirnice, a i odgovara vašim željama. Ono što je bitno napomenuti na kraju, bez obzira na to koju hranu volite i na koju ćete se dijetu odlučiti kada krenete s gubljenjem kilograma, pokušajte da se pridržavate ova tri saveta i videćete da će kilogrami polako, ali sigurno početi da nestaju.

Izvor: Index.hr