Zdravlje

Ako vas boli ovaj deo tela, nedostaje vam vitamin D: Evo kako da odmah prepoznate manjag ovog važnog vitamina

Ovo je prvi znak da vašem telu nedostaje vitamin D!

11.02.2020. - 13:00h
Devojka
Devojkafoto: Depositphotos/golyak

Vitamin D je važan nutrijent koji najviše dobijamo preko sunčeve svetlosti, a ima ga i u određenim namirnicama poput mleka, žitarica, soka od pomorandže, jaja i najviše u ribljem ulju, piše Lovesensa.

Nedostatak vitamina D najčešće se javlja u zimskom periodu kada je smanjen broj sunčanih dana. Deficit ovog vitamina može da bude rizičan po zdravlje celog organizma, jer njegova funkcija je da ojača imunitet, jača kosti, štiti nas od oboljenja i reguliše insulin.

Prvi simptom koji ukazuje na nedostatak vitamina D je bol u zglobovima, kukovima ili kolenima.

Istraživanja pokazuju da osobe koje pate od nedostatka vitamina D imaju simptome slične artritisu, a dokazano je da manjag ovog vitamina može biti okidač za nastanak osteoporoze.

Vitamin D apsorbuje kalcijum i na taj način održava zdravlje kostiju. Takođe, ima veliki značaj u građi mišića, nervnim kontaktima i borbi protiv upala u telu.

Pored bolova u zglobovima, mogu se javiti i drugi simptomi usled nedostatka vitamina D, a to su: infekije, problemi sa gastrointestinalnim traktom, depresivno raspoloženje i krhke kosti.

Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, važno je da se što pre obratite svom lekaru.

Kod deficita vitamina D preporučuje se promena ishrane, konzumiranje namirnica koje sadrže ovaj vitamin, produženi boravak na Suncu i uzimanje suplemenata.

Izvor: lovesensa