Da li dovoljno spavate? izračunajte svoje idealno vreme za odlazak u krevet!

Ponekad se nakon sedam sati sna osećamo potpuno odmorni i opušteni. Drugi put se – iako smo jednako dugo spavali – osećamo totalno umorno. Zašto je to tako? Za vreme sna imamo više 90-minutnih ciklusa spavanja koji su podeljeni na lagane, duboke i REM-faze sna.

Da li teško zaspite?, foto: Depositphotos/billiondigital
Da li teško zaspite?, foto: Depositphotos/billiondigital
.

Značenje faza spavanja

Ako se probudimo za vreme lagane ili REM faze sna, uglavnom se osećamo dobro i odmorno. Problematičnije je ako nam budilnik zazvoni za vreme duboke faze sna. Pošto nas trgne iz sna, osećamo se ekstremno umorno.

Idealno vreme za spavanje

Dakle, kada bi trebalo da idemo na spavanje kako bismo sledeće jutro započeli odmorni i puni energije. To znaju stručnjaci sa internet stranice sleepcalculator.com, na kojoj i vi možete da izračunate svoje idealno vreme za odlazak u krevet.

Oni kreću od pretpostavke da je potrebno 15 minuta da zaspimo i predlažu sledeća vremena za odlazak na spavanje:

Ako ustajete u 6 sati: 20:45, 22:15, 23:45

Ako ustajete u 7 sati: 21:45, 23:15, 00:45

Ako ustajete u 8 sati: 22:45, 00:15, 01:45

Ne možete da zaspite? Isprobajte ovu metodu:

Ako ne možete da zaspite, možda će vam pomoći ovaj prirodni lek za san koji se naziva metoda 4 -7- 8. Jednostavna je upravo tako kako i zvuči. Kao prvo, udobno se smestite u krevet u pozu u kojoj inače najlakše zaspite i najradije spavate. Sad udišite vazduh kroz nos četiri sekunde, zadržite dah sedam sekundi, a onda polako izdišite osam sekundi. Brojte u sebi. Ponovite sve dok ne zaspite. To je sve što morate da naučite!

Naime, kada usvojimo određeni ritam disanja, svesno i fokusirano, takav ritam postepeno usvaja i naš autonomni nervni sistem. No, prava promena nekima se neće dogoditi preko noći i zato ovu metodu disanja u krevetu treba praktikovati neko vreme kako bi proizvela sve one promene koje priželjkujemo.

Izvor: miss7