Kako sprečiti širenje gripa kada se jedan član porodice razboli?

U toku je sezona gripa, akutne zarazne bolesti čiji su simptomi povišena telesna temperatura, drhtavica, iscrpljenost, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa te grlobolja i kašalj.

Kako sprečiti širenje gripa u porodici?, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Kako sprečiti širenje gripa u porodici?, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Radi se o bolesti koju je potrebno preležati, najčešće bez odlaska lekaru. Bitno je da zaražena osoba miruje i pije puno tečnosti, a po pravilu, iako grip može da ima smrtni ishod, zdravi i mladi ljudi prebole je bez posledica.

Iako postoje načini borbe protiv gripa, među kojima je naefikasniji vakcina, ponekad jednostavno ne uspevamo da ga izbegnemo.

Kada jedan član porodice dobije grip, često se dogodi lančana reakcija i pre nego što stignete da se snađete, većina vaših ukućana bude zaražena. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći da zaustavite širenje bolesti u domu kada se neko od vaših ukućana razboli.

Evo nekoliko načina kako možete da sprečite širenje gripa u svom domu.

1. Odaberite jednu osobu koja će se brinuti o obolelom

Kada neko od vaših ukućana dobije grip, ograničite kontakt između obolele osobe i ostalih ukućana koliko god je to moguće. Najbolje bi bilo da samo jedan član porodice brine o oboleloj osobi dok je zarazna, a to je otprilike nedelju dana nakon pojave simptoma.

2. Zaraženoj osobi osigurajte odvojenu sobu

Ako imate tu mogućnost, neka osoba s gripom dok je zarazna ima svoju sobu. Ako je potrebno, promenite raspored spavanja u svom domu, a sa zaraženom osobom nemojte deliti peškire, posuđe, igračke...

3. Sobu opremite maramicama i drugim potrepštinama

Osigurajte da osoba u izolaciji nadohvat ruke ima sve što bi moglo da joj zatreba dok je sama u sobi. Na taj način takođe ćete smanjiti kontakte i pomoći da se grip ne proširi na ostale ukućane. Dodatak koji vam može biti koristan jeste maska za lice koju možete da kupite u svakoj apoteci.

4. Bez posetilaca

Ne samo da treba da obavestite članove svoje porodice i prijatelje da je vaš dom trenutno leglo zaraze, nego se potrudite i da se i zdravi ukućani klone sobe u kojoj je osoba obolela od gripa. Možda zvuči okrutno, ali gora je situacija ona u kojoj se svi ukućani zaraze. Kada zaraza prođe, lako ćete nadoknaditi izgubljeno vreme.

5. Redovno čistite i dezinfikujte sve površine koje su možda bile u dodiru s virusom

Virus gripa vreba iz stvari koje svakodnevno dodirujete. Neke od njih su kuhinjski sunđeri i krpe, posuđe, stolovi, podovi, sudopera....

Zato redovno čistite i dezinfikujte ove tačke. Kada neko od vaših ukućana dobije grip, temeljno perite posuđe, pribor za jelo, posteljinu... Stvari poput kuhinjskog sunđera bacite i zamenite novim. Veš i posteljinu bolesne osobe ne morate da perete odvojeno, međutim bitno je da nakon rukovanja sa stvarima zaražene osobe temeljno operete ruke.

6. Često perite ruke i izbegavajte da rukama dirate oči, nos i usta

Da bi pranje ruku bilo efikasno, ruke sapunom perite najmanje 20 sekundi. Možete se opremiti i sredstvima za dezinfekciju ruku za trenutke u kojima nećete imati gde da ih operete. Naravno, zapamtite da ta sredstva nisu trajna zamena za sapun i toplu vodu.

Vaše najmlađe ukućane podsećajte da moraju da peru ruke svaki put kada idu u kupatilo, pre jela i nakon što se vrate kući iz škole, parka ili svih drugih aktivnosti izvan kuće.

Na tvrdim površinama klice gripa mogu da žive od dva do osam sati. Zato ih je lako pokupiti a da toga niste ni svesni. Možete se zaraziti ako, na primer, dotaknete zaraženu kvaku, a onda protrljate oči ili zagrizete nokte. Držati ruke podalje od lica može biti izazovno, ali potrudite se da to činite, a i vaše najmlađe ukućane podsećajte da čine isto to.

7. Usvajajte zdrave navike

Nemojte zaboraviti da je zdrav život odličan pomoćnik u borbi s raznim bolestima i zarazama. Postoje stvari koje mogu da pomognu u jačanju vašeg imunološkog sistema, a samim tim i da pomognu vašoj porodici u borbi s gripom. Neke od njih su dovoljno sna, zdrava ishrana bogata povrćem i voćem, pijenje vode, redovno vežbanje i izbegavanje stresa.

Zaključak: Vakcinacija je najefikasniji način za borbu protiv gripa, ali zdrave navike, održavanje doma urednim i higijena takođe vam mogu biti odlični saveznici.

Izvor: Zadovoljna.hr