Zdravlje

Hrana vam može pomoći da lakše zaspite: Evo koje namirnice bi trebalo da jedete pre spavanja kako biste pobedili nesanicu

Odlazak u san za neke ljude može predstavljati pravi izazov. Ponekad je potrebno da prođe dosta vremena da bismo zaspali, ali rešenje za ovaj problem može biti vrlo primamljivo i krije se u - hrani! Istina je, hrana nam pomaže da lakše zaspimo, sve dok je bogata melatoninom.

02.02.2020. - 14:00h
foto: Depositphotos/AllaSerebrina

"Melatonin je supstanca koja nas čini pospanima. Svetlost, bilo da potiče od sunca ili kompjutera, suzbija melatonin", kaže lekar Kristofer Vinter.

To svakako znači da bi elektronske uređaje trebalo da isključimo ranije, međutim, i dodavanje melatonina može podstaći pospanost i neutralizovati nesanicu. Uzimanje melatonina u obliku lekova iz apoteke možda nije najsigurnije rešenje, posebno dugoročno gledano. Umesto toga, uzmite neku od sledećih namirnica bogatih melatoninom, savetuje Vinter

Orasi

Osim što sadrže visok nivo triptofana – aminokiseline koja pomaže u proizvodnji melatonina, orasi imaju i visoku koncentraciju gotovog oblika melatonina, piše Popsugar.

Višnje

Dokazano je da višnje uzrokuju porast melatonina koji olakšava san. Studija iz 2017. godine otkrila je da su oni koji su pili jednu šoljicu soka od višnje dvaput dnevno u roku od dve nedelje produžili vreme spavanja za 84 minuta, u poređenjui sa ljudima iz kontrolne grupe koji nisu pili sok.

Kivi

Ovo voće takođe može pomoći prilikom poteškoća sa spavanjem. U jednom manjem istraživanju, ljudi koji su jeli dva kivija sat vremena pre spavanja tokom četiri sedmice, smanjili su vreme potrebno za uspavljivanje za prosečno 35 posto.