Postoji više TIPOVA GLAVOBOLJE: Naučite da ih ralikujete i saznajte šta koji bol znači!

Nisu svi bolovi u glavi provocirani istim uzrocima. Najvažnije je odrediti regiju i intenzitet bolova

foto: Depositphotos/Foto_vika
foto: Depositphotos/Foto_vika
.

Svaka glavobolja se razlikuje prema uzroku, intenzitetu bola i regiji u kojoj nastaje.

Postoji mnogo okidača za bolove, a mogu da ih izazovu hormonske promene, dehidratacija, preskakanje obroka, stres, promene vremena, nagli pad vazdušnog pritiska, ali i manjak sna, konzumacija alkohola i određene namirnice.

Tenzione glavobolje

- Ovaj tip glavobolje izaziva tenzija koja utiče na ceo organizam. Ove glavobolje su relativno česte i u najvećem broju slučajeva ih izaziva stres, loše držanje i ukočenost mišića vrata. - Bol je najčešće umerenog intenziteta, tup, kao da vam nešto steže zadnji deo vrata i čelo. Ovaj tip glavobolje nije praćen drugim teškoćama, tako da mučnina i osetljivost na svetlost i zvuk izostaju.

"Klaster"

Ovaj tip glavobolje češće se javlja kod muškaraca i karakteriše ga intenzivan bol s jedne strane, iza oka i oko njega. Probadajući, žareći bol često je praćen suzenjem oka, kapci mogu biti naduveni, lice se znoji, a mogu se javiti i zapušen nos i crvenilo oka. Ovaj tip glavobolje traje između 15 minuta i tri sata, i može se javiti i nekoliko puta tokom dana. Klaster glavobolje javljaju se ciklično, danima, i mogu potrajati mesecima, a zatim se tokom nekoliko meseci ne javljaju uopšte.

Sinusne

Ove, sinusne glavobolje, često su migrene sa pratećim simptomima koji "udaraju" na sinuse. Prave sinusne glavobolje javljaju se samo kada postoji infekcija sinusa, praćena temperaturom, pojačanom sekrecijom iz nosa, koja se leči antibioticima. Ako je onesposobljavajuća glavobolja praćena bolom u sinusima, mučninom ili osetljivošću na svetlost, u pitanju je migrena.

Migrene

Najteže glavobolje - migrene, karakteriše umeren do izrazit probadajući bol, obično s jedne strane, koji može da traje satima, ali i danima u nekim slučajevima. Češće su kod žena, i ponekad su praćene i drugim simptomima, kao što su osetljivost na svetlost ili zvuk, mučnina, povraćanje i vrtoglavica. Ponekad pacijenti imaju i auru, svetlucanje po obodu vidnog polja, ili neke od navedenih simptome nešto pre nego što se javi napad migrene.

Izvor: Novosti