Kako spavate? ŠEST razloga zašto ne bi trebalo da spavamo na desnom boku ili stomaku

Dobar je san vrlo važan, ali podjednako je važan i položaj u kojem spavate. Neke od hroničnih problema, poput bolova u leđima ili gorušice može da prouzrokuje krivi položaj tokom noći. Zato bi trebalo razmisliti o tome koji položaj je najzdraviji za spavanje...

Da li zdravo spavate?, foto: Depositphotos/IgorVetushko
Da li zdravo spavate?, foto: Depositphotos/IgorVetushko
.

.

Uglavnom svi imamo najdraži položaj za spavanje na koji smo se navikli, da ni u jednom drugom ne možemo da zaspimo. Ipak, trebalo bi imati na umu da najdraži položaj, nije uvek i najzdraviji izbor, jer neke od problema koji vas muče možda uzrokuje baš položaj u kojem spavate.

1. Uzrokuje pojavu gorušice
Ležanje na stomaku, desnom boku, ali i na leđima, može da prouzrokuje ili pogorša refluks - problem koji nastaje kad se kiselina i hrana iz želuca dižu natrag u jednjak. Na donjem kraju jednjaka, pri spoju sa želucem, nalazi se mišićni prsten (donji ezofagealni sfinkter ili DES koji sprečava povrat sadržaja iz želuca) ali zbog gravitacije koja nastaje u ovim položajima za spavanje, može da se dogodi da on ne funkcioniše.

Rezultat: gorušica, osećaj neprijatnosti, ukus kiseline u ustima, loš zadah, ponekad čak i bol u grudima.

2. Loše je za kičmu i leđa
Položaj u kojem spavamo može da bude u direktnoj vezi s bolovima u leđima, kažu eksperti. Spavanje na boku opterećuje leđa i kičmu jer moraju da "drže" puno težine tela. Kičma nije u prirodnom i opuštenom položaju, pa možete da osetite poriv da se protegnete i tokom noći i da promenite položaj.

Bolje je: Ako ne možete da zaspite ni u jednom drugom položaju osim na boku, prilagodite ga da bude zdraviji. Pokušajte da stavite jedan jastuk između nogu i jedan ispod glave. Ipak, za uklanjanje bola u leđima najbolja je poza na leđima, s jastukom ispod glave i drugim ispod kolena.

3. Može da prouzrokuje hronične probleme s vratom
Nemoguće je disati dok ste na stomaku, osim ako okrenete glavu u stranu, ali taj položaj može da dovede do hroničnih problema s vratom poput hernije diska. Glava i kičma nisu u ravni i vrat je prisiljen da se izvija. Ako je ovo položaj u kojem uvek spavate, želatinozni delovi diskova na kičmi mogu da se oštete, a to će dovesti do hroničnog bola.

Bolje je: Spavanje na leđima je najprirodniji položaj za celo telo. Najbolje je imati mali jastuk pod glavom i to od memorijske pene. Ukoliko vas boli vrat, možete da postavite i jastuk ispod svake ruke dok spavate na leđima.

4. Dodatno će pritiskati bebu
Ako ste trudni, važno je obratiti pažnju na položaj u kojem spavate, ne samo zbog bebinog nego i zbog svog zdravlja. Spavanje na stomaku je najlošije jer je beba stisnuta i ne može da se pomera, a loše je i za vašu kičmu čiji središnji deo je već opterećen dodatnom težinom, a ovo će to još malo pojačati.

Bolje je: Lekari savetuju trudnicama da spavaju na levom boku jer on omogućava najbolju cirkulaciju krvi u telu pa i majka i dete dobijaju najviše kiseonika.

5. Stvara bore na licu
Spavati s jednom stranom lica na jastuku je neizbežno, bilo da spavate na stomaku ili na boku, a studije pokazuju da je to najgore što možete da uradite svom licu. Stisnuto i "nagužvano" u jastuk pre ili kasnije će dobiti duboke bore na mestima gde se koža uobičajeno nabora preko noći.

Bolje je: Spavanje na leđima je najbolji lek za izbegavanje bora -lice nije nagurano u jastuk, koža se ne "gužva", a pore mogu da dišu.

6. Nepotreban pritisak na grudi
Žene bi trebalo da znaju na šta da pripaze kad je u pitanju zdravlje grudi. Spavanje na stomaku stvara nepotreban pritisak na grudi, zbog čega može da se oseti bol u dojkama. Kad spavate na boku, gravitacija radi protiv vas (i vaših grudi) pa one s vremenom mogu početi da "vise". Ukoliko spavate na leđima, grudi će biti u relaksiranom položaju i neće biti nepotrebno stisnute.

Bolje je: Ukoliko spavate na levom boku, to je vrlo dobro za zdravlje srca. Lekari kažu da u tom položaju srce radi bolje i s manje opterećenja jer je s njega, zahvaljujući gravitaciji, skinut teret. Tada i krv lakše cirkuliše kroz ovaj mišić.

Izvor: miss7