Sanirajte posledice prejedanja: Ovih PET namirnica očistiće organizam od masnoća

Novogodišnji i božićni praznici su period prekomernog uživanja u hrani. Poslednjih dana na stolu su dominirale kalorične namirnice, velika količina mesa, narezaka i ostalih masnih delicija s kojima tradicionalno preteramo u ovo doba godine.

Sanirajte posledice prejedanja, foto: Depositphotos/livfriis
Sanirajte posledice prejedanja, foto: Depositphotos/livfriis
.

Kako bismo sanirali posledice prejedanja, potrebno je jelovnik obogatiti namirnicama koje će uspešno neutralisati masnoće u organizmu.

Predstavljamo vam pet namirnica idealnih za borbu protiv nakupljenih masnoća:

1. CVEKLA

Cveklu uglavnom povezujemo s lečenjem anemije zato što sadrži veliku količinu gvožđa, ali ona je takođe dobar saveznik u postprazničnom čišćenju organizma jer sadrži pigmente koji imaju snažno antioksidativno delovanje. Jedan od njih je betain, koji posebno čuva našu jetru. Cvekla takođe reguliše rad probave i podstiče je. Najbolje je konzumirati je svežu jer se antioksidativna svojstva gube prilikom termičke obrade. U svežem obliku možete je koristiti kao dodatak "smutiju" ili pomoću sokovnika napraviti od nje sok koji uz dodatak limuna postaje prava mala čaša zdravlja. Od sveže cvekle možete da napravite i ukusnu zimsku salatu koja u saradnji s drugim namirnicama izbacuje neželjene masnoće iz tela.

2. BROKOLI

Nakon praznika, na jelovniku obvezno nađite mesta za brokoli. To zeleno povrće iz porodice kupusnjača takođe obiluje korisnim nutrijentima s antioksidativnim delovanjem. U pitanju je niskokalorična namirnica bogata vitaminima C, A i B6 te gvožđem, kalcijumom i magnezijumom. Novija istraživanja pokazala su da brokoli sprečava nakupljanje masnoća u jetri. Moguće je pripremati je na razne načine. Za najzdraviju opciju jednostavno je blanširajte, prelijte maslinovim uljem i dodajte joj dva čena sitno iseckanog belog luka. Ako pak volite supe i čorbe, obvezno napravite jednu kremastu od brokolija koja će vas okrepiti.

3. KUPUS

Svež kupus je fantastična dijetalna namirnica sa samo 25 kalorija u 100 grama. Bogat je vitaminima C i E, beta-karotenom, magnezijumom i gvožđem, ima snažno protivupalno dejstvo, podstiče probavu i čisti jetru od toksina. Salata od svežeg kupusa nezaobilazan je deo naših jelovnika i može se konzumirati uz mnoga jela. Uživajte i u ukusnom varivu od kupusa koje će vam pomoći da se rešite masnoća nakon prejedanja.

4. SPANAĆ

Toksine u organizmu neutralisaće i moćni spanać. Bogat je vlaknima koja će podstaći probavu ili pomoći u rešavanju problema sa zatvorom. Jedan je od najjačih antioksidanata. Spanać je odavno prestao da bude samo namirnica koju jedemo uz pire-krompir. Jede se od jutra do večeri pa je tako postao i omiljen dodatak zasitnih jutarnjih "smutija" koji zamenjuju doručak, kao i raznih napitaka koji mogu da posluže kao užina. Tu je i prefina kremasta čorbica od spanaća koja obnavlja zalihe gvožđa u telu i čisti organizam. Ako pak niste ljubitelj spanaća, jednostavno ga zamenite jednako hranljivom blitvom.

5. BELI LUK

O dobrobiti belog luka sve se zna. To je jedna od najmoćnijih namirnica na svetu sa snažnim lekovitim svojstvima. Smatra se prirodnim antibiotikom zbog svog antibakterijskog delovanja. U belom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih sastava, a među njima i nekoliko antioksidansa – supstanci koje smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija. Redovna konzumacija belog luka može da pomogne u ublažavanju raznih zdravstvenih problema, a jednako je koristan i prilikom procesa detoksikacije. Za najbolje delovanje konzumirajte ga sirovog.

Izvor: Zadovoljna.hr