Vredi probati: Ovih PET ukusnih obroka pomoći će vam da regulišete težinu i nivo šećera u krvi tokom zime

Iako tokom zime nema sezonskog voća i povrća karakterističnog za letnje mesece, postoji puno zdravih namirnica koje možemo da uzimamo za jačanje imuniteta i bolje zdravlje. Neke su vrlo egzotične, dolaze iz dalekih krajeva i pomažu osobama obolelim od dijabetesa da bolest drže pod kontrolom.

Ilustracija, foto: Depositphotos/gzorgz
Ilustracija, foto: Depositphotos/gzorgz
.

Lekari savetuju da se u takvim uslovima obroci podele u nekoliko manjih porcija, uz obvezno izbegavanje šećera, mesnih prerađevina i druge nezdrave hrane.

U nastavku saznajte više o zdravim namirnicama koje dijabetičari mogu da uzimaju tokom zime kako bi održali poželjne vrednosti nivoa šećera u krvi.

Leblebije

Ova namirnica bogata je biljnim proteinima i puna je hranljivih vlakana. Za proteine i vlakna poznato je da stvaraju osećaj sitosti pa ako ih konzumirate, neće vam biti potrebne druge grickalice. Lekovita svojstva takođe utiču na regulisanje šećera u krvi.

Salata od cvekle

Prepoznatljiva po tamno crvenoj boji, cvekla sadrži folnu kiselinu, vitamine, vlakna, mangan i kalijum. Hranljiva mešavina cvekle, brokolija, oraha, celera i jabuke imaće fantastičan učinak na celo telo, ali samo ako joj ne dodajete šećer.

Slatki krompir

Ova namirnica poreklom sa istoka reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje želju za unosom dodatnog šećera. Dolazi u različitim oblicima i bojama, a bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Sve što treba da učinite jeste da je skuvate, oljuštite, isečete na komade i dodate limunov sok.

Orašasti plodovi

Orasi su neizostavan sastojak mnogih poslastica s Balkana te se odlično slažu s drugim grickalicama. Pomešajte ih s malo badema, sa čija i semenkama lana i suncokreta, suvim šljivama i sve stavite u teglu. Držite je pri ruci za slučaj da ogladnite, piše "The Times of India".

Štapići od šargarepe i humus

Šargarepa je poznata po tome što snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje mogućnost obolevanja od raka. Sadrži veoma malo ugljeniih hidrata i kalorija. Oljuštite sočnu šargarepu, isecite je na štapiće pa ih umačite u humus.

Izvor: Index.hr