Kako se oporaviti od prazničnih gozbi

Pripravite i poneki zdrav obrok koji će vas, nakon što ste si dopustili čašicu i kolačić više, vratiti u normalu.

Đakonija na sve strane, foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Đakonija na sve strane, foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
.

Praznična sezona definitivno je omiljeno doba godine svih.

Ono donosi brojne radosti, uključujući sve te poklone, ali i preukusne slane i slatke đakonije kojima retko ko odoleva.

I dok tako prvi dani u godini protiču u znaku uživanja u svim blagodetima praznične trpeze, u isto vreme pali se i alarm u našem organizmu koji kaže da je vreme i za jedan detoks, kako bi lakše preživio svu tu gozbu. Zato, odmaknite nakratko prste od kutije s kolačima i napravite lagani praznični detoks tela i uma.

Ako ste sretnici koji imaju nekoliko slobodnih dana, relaksirajte se koliko možete i napunite baterije, tako da veseli uđete u novu godinu. Šetajte, planinarite, družite se s decom, spavajte koliko to od vas organizam traži, a u međuvremenu pripremite i poneki zdrav obrok koji će vas, nakon što ste si dopustili čašicu i kolačić više, vratiti u normalu.

Možete izgubiti i nekoliko kilograma. Jedite kada ste gladni, a telo pročistite biljnim čajevima koji ubrzavaju metabolizam, poput matičnjaka i zelenog čaja, ili smutijem od svežeg voća i povrća uz dodatak meda.

Pročistiće vas i supa, koja može biti kompletan obrok zbog vlakana iz povrća. Čak i mala porcija bistre supe pre ručka pomaže vam da se pre zasitite, pa ćete za ručak pojesti manje i kvalitetnije.

Bomba. Pomišajte limun, šaku peršuna, kašiku đumbira, kašiku jabukovog sirćeta i kašiku cimeta u prahu, a potom i pola litre vode. Pijte pre spavanja.

Izvor: Avaz.ba