Sprečite haos u organizmu: Ovih PET namirnica smanjuju upalne procese

Konzumiranje prevelike količine šećera, zasićenih masti, alkohola i prerađenog mesa može da dovede do hroničnih upala, koje povećavaju rizik od raznih oboljenja poput dijabetesa tipa 2, raka, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Ilustracija, foto: Depositphotos/alexraths
Ilustracija, foto: Depositphotos/alexraths
.

Tim britanskih naučnika došao je do zaključka da sledećih pet namirnica može da uspori upalne procese.

Crni luk

Sadrži flavonoid kvercetin, za koji je naučno dokazano da snižava rizik od bolesti srca. Njegova snažna protivupalna svojstva pomažu telu da se izbori sa svim mogućim upalama.

Kurkuma

Sadrži kurkumin koji zaustavlja delovanje enzima COX2-ciklooksigenaza, odgovarnog za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese.

Njen protivupalni efekat smanjuje upale desni, uklanja neprijatan zadah iz usta, sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne duplje.

Crno grožđe

Resveratrol, snažan antioksidans koji možemo da pronađemo u grožđu, može da ima brojne prednosti za vaše zdravlje.

Nažalost, naučnici ne preporučuju konzumiranje prevelikih količina crnog grožđa, ali možete povremeno da ga grickate tokom dana.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je veliki borac protiv raznih oboljenja.

Bogat je snažnim protivupalnim svojstvima i raznim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv raka i srčanih oboljenja, pojačavaju izdržljivost, a povezuju se i s gubitkom neželjenih kilograma.

Akai bobice

Akai bobice bogate su vanilinskom kiselinom koja smanjuje izlučivanje citokina (medijatora raznih upalnih procesa).

Iako ne mogu da pomognu u gubitku viška ilograma, zbog njihovih zdravstvenih koristi, trebalo bi ih uvrstiti u jelovnik.

Izvor: edukacija.info