Strahujete da ćete se ugojiti za praznike? Treba da radite samo jednu stvar i ne morate da brinete

Da biste sprečili taloženje kilograma potrebno je da se pridrižavate samo jednog saveta, a to je najverovatnije već jedna od vaših omiljenih navika

Ilustracija, foto: Depositphotos/26101981
Ilustracija, foto: Depositphotos/26101981
.

Mnogi ljudi se tokom praznika ugoje jer je izbor hrane veliki, pa ne žele da se kontrolišu, ubeđujući sebe da mogu bar u tom periodu godine da se opuste. Ali izgleda da postoji lak način da uspete u sprečavanju taloženja kilograma – bar tako tvrdi novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu, piše FoxNews.

Oni su došli do zaključka da kofein može da obuzda gojenje i proizvodnju holesterola, čak i kada jedemo namirnice pune masti i šećera.

Istraživači su do ovog otkrića došli nakon što su četiri nedelje davali grupi pacova hranu koja se 40-45 odsto sastojala od ugljenih hidrata, a 15 odsto od proteina. Osim toga, životinje su pile čaj bogat fitohemikalijama, flavonoidima i aminokiselinama. Svaki put su dobijali 65 do 130 miligrama kofeina kroz čaj, ali to nije bio jedini izvor ovog stimulansa.

Kafa pomaže, foto: Depositphotos/yuriyzhuravov
Kafa pomaže, foto: Depositphotos/yuriyzhuravov
.

Na kraju eksperimenta istraživači su zaključili da je kod onih pacova koji su unosili kofein manja količina masti u telu i da je njegov unos smanjio apsorpciju masti za 22 odsto.

Što se tiče ljudi, naučnici veruju da se gojenje tokom praznika može sprečiti ispijanjem četiri šolje kafe. Zato se tokom praznika držite kafe – ako vam ne pomogne, ne može vas ubiti. Ipak, imajte na umu da bi i dalje trebalo da se uzdržavate od slatkiša.

Izvor: Telegraf