Zdravlje

Zašto nikada ne treba pokrivati četkice za zube poklopcem?

Studija koju je sprovelo Američko udruženje za mikrobiologiju otkrila je da je pokrivanje četkice za zube zapravo nehigijenski. Iznenađeni?

27.12.2019. - 10:45h
Četkice za zube ne treba pokrivati poklopcem?
Četkice za zube ne treba pokrivati poklopcem?foto: Depositphotos/Imagesto

Prema rečima Laure Aber, "korišćenje poklopca četkice za zube ne štiti je od rasta bakterija, već stvara idealno okruženje za rast bakterija, sprečavajući da se glava četkice za zube potpuno osuši tokom upotrebe".

Svako kupatilo je malo vlažnije od ostalih prostorija (znate već, duge tople kupke i tuševi i vlaga je tu), tako da poklopac za četkicu za zube uopšte nije dobra ideja.

Šta je sa putovanjem? Jedan proizvođač paste za zube i četkica savetuje da koristite poklopac koji ima puno malih otvora koji dobro puštaju vazduh i omogućavaju da se čekinje osuše. Kod kuće, međutim, četkicu treba ostaviti nepokrivenom. Najbolji način da čuvate četkicu za zube je u uspravnom položaju.

Ukoliko ne živite sami, najbolje bi bilo da kupite posudu namenjenu upravo za čuvanje četkica, koja ima odvojene proreze u koje možete da ih odložite. Na taj način četkice će se osušiti i neće dolaziti u kontakt jedna s drugom. 

Izvor: Ženski magazin