Polovinu sigurno imate već kod kuće: Otkrijte 10 najboljih prirodnih lekova protiv prehlade i gripa!

Sezona je gripa i prehlada pa se mnogi pitaju šta da urade kada nastupi bolest. Kijanje, kašljanje, slinavost i otežano disanje su neprijatni, ali i tipični simptomi prehlade, koji traju nekoliko dana i nisu previše opasni.

Sezona je gripa i prehlada pa se mnogi pitaju šta da urade kada nastupi bolest..., foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Sezona je gripa i prehlada pa se mnogi pitaju šta da urade kada nastupi bolest..., foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Rešenje možete da potražite u svom domu jer ćete uz ove biljke i tretmane uspešno rešiti simptome prehlade.

1. Beli luk
Beli luk je poznati prirodni antibiotik koji aktivno učestvuje u borbi protiv bakterija, ali i virusa! Ako želite da izlečite prehladu belim lukom, dovoljno je da zagrizete jedan čen i isisate sav sok iz njega. Ako ne podnosite ukus belog luka, izgnječite ga, pomešajte sa kašikom meda i progutajte.

2. Jabukovo sirće
Pomešajte jabukovo sirće s vodom u razmeri 1:2 i grgoljite mešavinu 10 sekundi, a potom ispljunite. Umesto grgoljenja, ovu mešavinu možete i da popijete. Mešavina sirćeta i vode ublažiće bol u glru i smiriti kašalj.

3. Đumbir
Isecite đumbir na kolutove i ubacite ih u sveže pripremljenu limunadu. Ovaj napitak je idealan lek protiv mučnine, groznice, upaljenih sinusa i glavobolje.

4. Cimet
Cimet ima antivirusna i antibiotska svojstva, pa pomešajte kašičicu cimeta s medom i sisajte. To će smiriti kašalj, ublažiti groznicu i otpušiti nos.

5. Origano
Origano je idealan za ublažavanje najgoreg kašlja, jer sadrži antibakterijska svojstva. Inače ova biljka nabolje deluje protiv bakterija, ali može da ublaži i simptome virusne prehlade.

6. Kopriva
Kopriva je puna vitamina i minerala. Ako osećate simptome prehlade, pijte čaj od koprive koji će ubrzati proces izlečenja.

7. Ulje eukaliptusa
Pripremite toplu kupku i nakapajte 6-10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Topla para, u kombinaciji s ovim uljem, smiruje kašalj i oslobađa disajne puteve.

8. Ženšen
Ova biljka može da skrati trajanje prehlade i ublaži njene simptome, ali bitno ju je konzumirati u roku 72 sata od prvih simptoma.

9. Ehinacea
Ehinacea ubrzava proces lečenja prehlade i jača imunološki sistem. Čim osetite golicanje u grlu ili primetite curenje nosa, nabavite kapi ehinacee ili napravite čaj od ove lekovite biljke.

10. Fermentisane namirnice
Turšija, kiseli kupus ili krastavci, idealni su za borbu protiv virusa. Fermentisane namirnice snabdevaju creva dobrim bakterijama, što na kraju rezultira jačanjem imuniteta.

Izvor: Centar zdravlja