Zdravo i fino: Pet razloga da češće jedete suncokretove semenke

Svi ponekad posežemo za nezdravim grickalicama ignorišući činjenicu da one ne utiču samo na naš struk nego i na celokupni organizam. Ipak, postoje alternativna i jednako ukusna rešenja...

Zdrave su i fine..., foto: Depositphotos/belchonock
Zdrave su i fine..., foto: Depositphotos/belchonock
.

Među njima su oraščići i semenke kao najzdravije mogućnosti dostupne na tržištu, a semenke suncokreta pune su nutrijenata i odličan su izbor za trenutke kad želite nešto da gricnete, piše "Timesofindia".

1. Pomažu kod fizičke aktivnosti

Ako se bavite fizičkom aktivnošću, trebalo bi da pazite na ishranu kako biste nadomestili sve važne nutrijente i elektrolite koji vam daju energiju s jedne strane, a s druge omogućavaju oporavak mišića nakon treninga. Semenke suncokreta sadrže stvar tiamin, odnosno vitamin B1 koji ima važnu ulogu u upravljanju energijom u telu tokom i nakon vežbanja. Šaka semenki dugo će vas držati sitima.

2. Vraćaju ravnotežu hormonima

Semenke suncokreta sadrže stotinak različitih enzima koji regulišu hormone u telu. Posebno za žene, enzimi iz semenki regulišu proizvodnju estrogena i progesterona i pomažu u ublažavanju simptoma PMS-a. Stvaraju ravnotežu hormona štitne žlezde, ali i smanjuju osećaj mučnine u prvom tromesečju trudnoće. Vitamin B6 iz semenki takođe pomaže u metabolizmu i sintezi proteina, čime pomaže čitavom organizmu.

3. Regulišu masnoće

Magnezijum nije samo dobar za srce, nego čisti organizam od toksina i na ćelijskom nivou rešava se loših sastojaka. Magnezijum dodatno sprečava gomilanje viška masnoća zbog lošeg rada metabolizma i dugoročno sprečava razvoj problema kardiovaskularnog sistema. Pogađate, suncokretove semenke su bogat izvor magnezijuma.

4. Podstiču sitost

Semenke suncokreta su bogate kalorijama zbog čega će telo dobiti osećaj sitosti čak i s malim količinama. Dodatno, svojim sastojcima snižavaju nivo lošeg holesterola.

5. Pomažu probavi

Ako imate probleme sa zatvorom ili patite od sindroma iritabilnog creva, semenke suncokreta mogu da vam pomognu. One sadrže enzime koji regulišu lučenje probavnih sokova i eliminišu toksine iz tela, pa na taj način probavni sistem funkcioniše besprekorno.

Izvor: 24Sata.hr