"Lečenje" bojama: Bela hrana pomaže kod nazeba, žuta poboljšava varenje, narandžasta reguliše holesterol... A ostale boje?

Prirodne boje voća i povrća koje jedemo, osim što čine našu trpezu lepšom i dekorativnijom, blagotvorno deluju na naš organizam i pomažu u sprečavanju i "lečenju" raznih oboljenja.

Bela hrana pomaže kod nazeba, žuta poboljšava varenje, narandžasta reguliše holesterol..., foto: Depositphotos/stockasso
Bela hrana pomaže kod nazeba, žuta poboljšava varenje, narandžasta reguliše holesterol..., foto: Depositphotos/stockasso
.

Saznajte koje boje pomažu kod kojih tegoba.

Bela pomaže kod nazeba i alergija
Namirnice bele boje, a posebno crni i beli luk, bogate su nutrijentima koji jačaju imunitet i pokazale su se kao delotvorni antihistaminici u borbi sa alegrijskim reakcijama kao što su svrab, kijanje i curenje nosa. Crni luk se uspešno koristi kao "lek" za prehladu, kašalj, astmu i bronhitis, reguliše šećer u krvi i deluje kao laksativ. Poznato je da beli luk ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Za takvu reakciju je zaslužno sumporno jedinjenje alicin koje nastaje pod uticajem kiseonika prilikom sečenja ili žvakanja ove namirnice. Takođe, beli luk razređuje krv, jača srce i krvotok.

Crvena za zdravlje srca
Crveno voće i povrće bogato je moćnim antioksidantima koji igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja jer sprečavaju slobodne radikale da nanose štetu ćelijama našega organizma. Jedan od njih je likopen koji im daje crvenu boju i koji u velikoj meri pomaže u sprečavanju bolesti srca. Najviše ga ima u paradajzu, crvenoj paprici, crvenom grejpu... Za razliku od vitamina C, likopen deluje efikasnije kada se voće ili povrće skuva. Takođe, crvene jabuke su bogate kvercetinom koji blagotvorno deluje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usne duplje, dojke, jajnika, želuca, jetre, disajnih puteva i debelog creva.

Narandžasta reguliše holesterol
Osim što osvežava i podiže energiju, naučnici tvrde da sveže ceđeni sok od pomorandže pomaže regulisanju holesterola. Jedna američka studija je pokazala da tri čaše soka od pomorandže dnevno povećavaju dobar holesterol za 21 %, a smanjuju loš za 16 %! Još jedna namirnica narandžaste boje se pokazala kao dobar regulator holesterola. Šargarepa, osim što štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema i tumora, reguliše šećer i poboljšava vid, sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcijum pektat, koji smanjuje nivo holesterola u krvi.

Žuta za bolje varenje
Dokazano je da žute namirnice ublažavaju stomačne tegobe i pospešuju rad probavnog trakta. Žitarice, mango, kruške, ananas, papaja i žuta paprika su bogate vlaknima, flavonoidima i enzimima koje olakšavaju varenje, posebno proteina i ugljenih hidrata. Banana, zbog svog mekog sastava i glatkoće koristi se kod poremećaja rada creva. Ona neutrališe prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost želuca oblažući njegovu unutrašnjost. Osim toga, namirnice žute boje pokazale su se kao odlični pojačivači imuniteta, a posebno se izdvajaju žuta paprika i mango.

Zelena za bolji vid i vitku liniju
Zeleno povrće sadrži lutein, hemikaliju koja pozitivno deluje na vid. Jedna studija utvrdila je da je kod ljubitelja zelenog povrća smanjen rizik od staračkog slepila čak za 57 % u odnosu na osobe koje ga ne koriste u svakodnevnoj ishrani. Preporučena nedeljna doza luteina iznosi 6 mg, što se može izjednačiti sa šest obroka spanaća. Poznato je i da zelena boja smiruje, pa je nutricionisti preporučuju osobama koje imaju naviku da brzo jedu. Dakle, za vitku liniju jedite tikvice, brokoli, špargle, krastavce, spanać i sve vrste zelenih salata.

Plava za bolji rad mozga
Istraživanja su pokazala da borovnice, zahvaljujući antioksidantu antocijaninu, pospešuju rad mozga, poboljšavaju memoriju i utiču na naše motorne sposobnosti, a ispostavilo se i da igraju značajnu ulogu u prevenciji od Alchajmerove bolesti. Poznata su i druga lekovita svojstva borovnica. Redovnim konzumiranjem ovog bobičastog voća zaštitićete se od srčanih bolesti, visokog holesterola, starenja, kao i nekih vrsta raka. Važno je znati da termalna obrada borovnicama ne oduzima lekovita svojstva, pa ih slobodno možete stavljati u kolače.

Izvor: Mondo