Poboljšajte imunitet: PET trikova za zimu bez prehlada!

Postoji mnogo načina za poboljšanje imuniteta, ali da li su svi podjednako efikasni? Izdvojili smo za vas pet načina koje koriste lekari.

Ostanite zdravi tokom zime!, foto: Depositphotos/gpointstudio
Ostanite zdravi tokom zime!, foto: Depositphotos/gpointstudio
.

1. Stavite beli luk u sve obroke

Da bi namirnica bila "superfood" (proizvod sa visokim sadržajem hranljivih materija), nije potrebno imati prekrasno ime i visoku cenu. Beli luk je odavno poznat kao sredstvo za sprečavanje sezonskih bolesti, a tokom vremena ne gubi te osobine. To je prirodni antibiotik sa antivirusnim, antibakterijskim i antifungalnim osobinama. Poboljšava imunitet, a njegov aktivni sastojak, alicin, oslobađa se 10 minuta nakon seckanja. Zato sačekajte desetak minuta pre nego što beli luk dodate u hranu. Ako vam se ne sviđa miris, potražite dodatke vitamina sa belim lukom.

2. Uverite se da stomak dobro funkcioniše

Već je dokazano da je imuni sistem u direktnoj vezi sa digestivnim traktom. Dakle, potrebno je da održite visok nivo dobrih bakterija u crevima, za koje su korisni probiotici, kao i mlečni proizvodi i kiseli kupus.

3. Pijte čaj od đumbira

Sveži đumbir je moćan antioksidant sa antiinflamatornim i antifungalnim svojstvima. Čaj sa đumbirom pomoći će u otklanjanju prehlade u početnoj fazi, zagrevajući telo iznutra. Pored toga, smanjuje se temperatura i ubrzava eliminisanje toksina iz tela. Uzmite komad korena đumbira i isecite ga ili narendajte. Prelijte vrućom vodom, dodajte parče limuna i sačekajte pet minuta. Možete dodati i kašiku meda.

4. Uzmite vitamin D

Poznato je da telo proizvodi vitamin D pod uticajem sunčeve svetlosti. Shodno tome, u hladnoj sezoni mnogi doživljavaju nedostatak. Vitamin D je veoma važan za imuni sistem, pa čak i za psihološko stanje! Nalazi se u masnim ribama, jajima i nekim žitaricama, ali ne možete dobiti velike doze od hrane. Bolje je piti vitamine, piše ŽENSKI Magazin.

5. Bavite se sportom

Možda je ovo poslednja stvar koju želite u mračnim zimskim večerima, posebno ako imate čašu vina i seriju na drugoj strani vage... Ali sport ipak pomaže imunitetu! Kod prvih simptoma prehlade, obucite sportsku uniformu i idite na džogiranje. Redovno se bavite bilo kakvim sportom, samo nemojte da preterujete!