Lovorov list kao lek: Rešite se dosadnog kašlja i čukljeva!

Lovorov list je na našem području poznat kao izuzetan kulinarski začin koji obroke obogaćuje svojom prepoznatljivom aromom i prijatnim ukusom.

Osim kao začin, lovorov list je odličan i kao lek!, foto: Depositphotos/Dionisvera
Osim kao začin, lovorov list je odličan i kao lek!, foto: Depositphotos/Dionisvera
.

Od davnina se koristio kao začin ali i kao lek, prvenstveno zbog svog antiseptičkog i protivupalnog dejstva.

Bogat je vitaminima iz B grupe(riboflavin, piridoksin, niacin i pantonenska kiselina) koji pomažu boljem funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema, utiču pozitivno na metabolizam i hormonski status. Lovor takođe sadrži i brojne minerale: kalijum, bakar, mangan, kalcijum, selen, gvožđe, magnezijum i cink.

Čaj od lovora upotrebljava se u lečenju bolesti organa za varenje, anoreksije, gubitka apetita, kod šećerne bolesti, kod kardiovaskularnih smetnji, kao i za dezinfekciju prostora u kojima se nalaze virusi gripa, prehlade i razni drugi mikrobi.

Deluje sedativno pa se koristi i u slučaju nervoze, napetosti i kod nesanice, ali ako se pretera sa količinom - može da izazove halucinacije! Takođe, lovorov list može biti od velike pomoći i u terapiji gihta i reume, a eterično ulje ove biljke uspešno se koristi u lečenju bolesti limfnih čvorova jer podiže imunitet i ukoliko samo nekoliko kapi utrljavate na područje limfnih žlezda, olakšaćete tegobe.

Ulje od lovora se koristi i za inhaliranje kod problema sa disajnim putevima, ono smanjuje neprijatni učestali kašalj podstiče nas na iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz pluća.

U fitoterapiji se koriste listovi koji se beru kada su već potpuno razvijeni, nikako mladi.

U kozmetici se odličnim pokazao lovorov list protiv peruti i uopšte za negu kože glave, pa je sastavni deo mnogih krema i losiona za negu masne kože i kose u vidu šampona.

LOVOROV LIST PROTIV KAŠLJA

Evo i nekoliko zanimljivih recepata protiv jakog i upornog kašlja:

*** Tri lovorova lista sitno iseckajte, prelijte sa 2,5 decilitra vode i kuvajte desetak minuta.

Skinite s vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, a nakon toga ga procedite.

U proceđen čaj dodajte supenu kašiku soka od limuna i dve kašike domaćeg meda.

Napitak se pije dva do tri puta dnevno u količini do 3 dl.

Ovako pripremljen čaj od lovorovog lista protiv kašlja se preporučuje i za jačanje imuniteta kod gripa, a najdelotvorniji je kod bronhitisa i problema sa disajnim organima.

*** Jedan stari narodni recept se takođe preporučuje kod ovih tegoba a on glasi ovako:

Staviti u posudu 1/2 litre vode i 150 grama šećera. Pustiiti da provri i dodati 10 listova lovora, pa kuvati narednih 30 minuta.

Nakon toga izvadite iz posude lovorovo lišće, a smesu prespite u odgovarajuću šolju ili teglicu. Koristite je slobodno po potrebi.

*** Evo ga i još jedan sirup protiv kašlja, kod kojeg će vas iznenaditi njegov prijatan i blag ukus, što često nije slučaj sa drugim receptima za ovu namenu.

Može da se popije odjednom i to sa slašću. Glavne zasluge ima lovorov list koji je u istom trenutku slatkast i gorak, dok je limun kiselkast…

Evo i sastojaka:

– 6 listova od lovora
– 2,5 decilitra vode
– 6 supenih kašika smeđeg šećera
– 1 limun srednje veličine

U odgovarajućoj posudi zakuvajte vodu, pa kad provri ubacite lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte od šest do 10 minuta. Izvadite jedan po jedan list, a tečnost prespite u drugu posudu. U nju dodajte smeđi šećer i iscedite limun. Sirup od lovora sada izmešajte i sačekajte da se šećer dobro rastopi.

Dve-tri kašičice dnevno su odgovarajuća doza, koja će biti sasvim dovoljna da ublažite tegobe. Lovorov sirup čuvajte u frižideru i takvog ga možete upotrebljavati najduže tri dana, kada je poželjno da napravite novu turu. U slučaju jake prehlade uzmite dodatno još po koju krišku od limuna i slobodno prožvaćite u ustima. Ova kombinacija će ublažiti i neogodan suvi kašalj.

LOVOROV LIST ZA IZBACIVANJE VIŠKA SOLI

Da je lovorov list višenamenski i veoma koristan za lečenje celog spektra zdravstvenih tegoba pokazuje i ovaj recept:

– U večernjim satima uzeti supenu kašiku lista od lovora (sitno iseckanog) i preliti sa 3 dl vode, te kuvati u odgovarajućoj emajliranoj posudi, najviše do 5 minuta.

Sve presuti u termos i pustititi da tako prenoći. Ujutru tečnost procediti iz termosa u drugu posudu i rasporediti napitak tako da ga popijete tokom dana.

Pijte u malim gutljajima, nikako nemojte popiti celu količinu odjednom. Nakon sedam dana, ponovite ovaj tretman.

Ako vam se javi često mokrenje, nemojte se zabrinuti jer tako i treba da bude. To je dobar znak da je lovorov list počeo da vam rastvara soli, što ume malo da iziritira bešiku. Pravi rezultati ovakvog lečenja, biće vidljivi tek kroz deset i više dana, kada ćete se osećati znatno lakše, a bolovi u zglobovima će potpuno da isčeznu…

LOVOROV LIST ZA ČUKLJEVE

Pet velikih lovorovih listova, što sitnije iseckajte i prelijte sa 96% alkoholom (100 ml). Ostavite 7 dana da odstoji, a potom procedite. Smesom mažite čukljeve ali tek nakon što ste noge dobro naparili u 3 litra tople vode s kašikom sode bikarbone. Obrišite noge, namažite smesom od lovora, obujte kraće pamučne čarape i lezite.

Izvor: KUHAJTE SA NAMA