Zdravlje

Šta se dešava u telu kada ne pijemo dovoljno vode?

Zauzeti smo i često zaboravimo na osnovne aktivnosti kao što je konzumiranje vode, a to može da ima tragične efekte na organizam. Svaki deseti čovek kaže da ne voli običnu vodu. Čak je 80% onih koji je ne piju dovoljno. Važno je zapamtiti da voda nema kalorija, važna je za zdravlje celog organizma i trebalo bi da čini 2/3 tečnosti koju pijemo.

19.03.2021. - 08:10h
Da li pijete dovoljno vode?
Da li pijete dovoljno vode?foto: fizkes/Shutterstock

Šta se dogodi kad zaboravimo na nju?

Hipertenzija
Krv je sačinjena od 98% vode. Kada je telo dehidrirano, krv se zgušnjava. Presek krvnih sudova se sužava i krvni pritisak raste.

Formiranje bora
Kada ne pijemo pravu količinu vode, izloženi smo nekontrolisanom gojenju i ubrzavanju procesa starenja, a to dovodi do stvaranja bora.

Umor i pospanost
Prema istraživanju, čak i blaga dehidracija može dovesti do umora i pospanosti. Kada napunimo nivo vode u telu, osećaj nestaje.

Reumatski bolovi
Može se reći da voda podmazuje zglobove. Smanjuje trenje unutar njih. Hronična dehidracija uzrokuje trljanje zglobova, što dovodi do upale.

Problemi sa bešikom i bubrezima
U telu imamo mnogo otrovnih materija koje stvaraju idealno okruženje za mikroorganizme. Kada je naše telo dehidrirano i voda ne teče kroz njega u pravoj količini, naši bubrezi i bešika postaju podložniji infekcijama i upalama.

Migrene i alergije
Slabo hidrirano telo povećava izlučivanje histamina. To je hormon koji koordinira apsorpciju vode u našem telu. Što manje pijete vodu veća je verovatnoća da imate alergije i migrene.

Problemi s kožom
Dehidrirani organizam dovodi do dehidracije kože. To zauzvrat dovodi do napuklih usana, akni, psorijaze, pa čak i do ekcema.

Bol u stomaku i zatvor
Voda vlaži probavni trakt. Kada to nije dovoljno, ostaci hrane ostaju u crevima, što dovodi do opstipacije. Suve zidove stomaka češće iritiraju probavni sokovi, što dovodi do stomačnih bolova i žgaravice.

Problemi s koncentracijom
Mozak se sastoji od 75% vode. Kad ga isključimo, stvara se manje energije, što dovodi do slabije koncentracije i problema s kratkoročnom memorijom. Na primer, imamo problem sa pamćenjem jednostavnih informacija.

Povišen holesterol
Kada naše ćelije osete deficit vode, počinju da stvaraju holesterol, koji je dizajniran da ih "zapečati" protiv većeg gubitka tečnosti.

Loš zadah
Da bi proizveo pljuvačku, telu je potreban adekvatan nivo vode u telu. Zahvaljujući vodi, bakterije se ispiraju iz usta. Višak ovih bakterija izaziva neprijatan miris iz usta, piše ŽENSKI magazin.