Obratite pažnju: Ove bolove ne biste smeli da ignorišete!

Glavobolja nekada znači samo to - glavobolju, a kiselina u želucu često samo znači da ste pojeli nešto što vam ne odgovara... Ipak, ponekad bolovi i neprijatnost koju osećamo nisu nešto što bismo smeli da ignorišemo. U nastavku saznajte da li su bolovi koje osećate bezopasni kao što se čine.

Da li su bolovi koje osećate bezopasni kao što se čine?, foto: Depositphotos/jesadaphorn
Da li su bolovi koje osećate bezopasni kao što se čine?, foto: Depositphotos/jesadaphorn
.

JAKA GLAVOBOLJA

Velike su šanse da su jaki bolovi u glavi obična migrena. No, ako glavobolju ne prate ostali simptomi migrene (mučnina, osetljivost na svetlo i zvukove, ili migrena s aurom pri kojoj se javljaju vizuelni simptomi, npr. svetlucanje ili bljeskovi ispred očiju), oštra, jaka i iznenadna bol (i ovde mislimo na najgoru glavobolju vašeg života) može biti znak cerebralne aneurizme. Ova nenormalna proširenja krvne žile u mozgu pojavljuju se kod 5% svetske populacije i većinu vremena ne uzrokuju nikakve probleme.

Kada su male ne predstavljaju veću opasnost, ali kako rastu i postaju veće, nastaje opasnost od pucanja (rupture) i izlivanja krvi u područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lobanje, što se naziva subarahnodino krvarenje. Takvo stanje posebno je životno opasno. Ako se to dogodi, krv može da preplavi područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lobanje (da izazove neverovatno jaku glavobolju) i da prekine dotok kiseonika u tom području.

S vremenom nastanak aneurizme mogu ubrzati: pušenje, ozljede glave, alkohol i neke droge te oralni kontraceptivi, kao i ako je netko u obitelji imao aneurizmu.

Šta uraditi?

Pucanje aneurizme može da prouzrokuje oštećenje mozga već unutar nekoliko minuta, pa je od velike važnosti što pre pozvati hitnu pomoć. Lekari će vas uputiti na CT-pregled, kako bi ustanovili ima li krvarenja, a ako ga pronađu verovatno će vas odmah spremiti za operaciju.

PULSIRAJUĆA BOL U ZUBU

Ne možete da pojedete sladoled ili popijete hladno piće, a da vas ne zabole zubi? Moguće je da su vam zubi samo osetljivi, ali postoji šansa i da se radi o bakterijskoj infekciji živca, pa otuda osetljivost. Ako ne odete na pregled kod zubara koji će tačno ustanoviti o čemu se radi, moglo bi da se desi da se zbog bakterija infekcija proširi, a to je nešto što definitivno ne želite.

Šta uraditi?

Vreme je za posetu zubaru. Pravovremenim uklanjanjem karijesa i nekvalitetnih plombi neće doći od upale zuba. Kada dođe do upale potrebno je ukloniti živac i vrlo temeljno očistiti sav sadržaj kanala zuba, te kad je kanal dezinfikovan napuniti ga trajnim punjenjem. Antibiotici će pomoći da se rešite infekcije koja se možda proširila i van usne duplje.

OŠTAR BOL U DONJEM, DESNOM DELU STOMAKA

Osećate oštar bol u donjem, desnom delu stomaka koja se pojačava kroz sate i dane? I sve prate mučnina i povišena temperatura? Verovatno vam je upaljeno slepo crevo. To se događa kad u trenutku začepljenja lumena crvuljka (izdanka u početku debelog creva) fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crevu), zbog čega zatim dolazi do upale.

Druga mogućnost je cista na jajniku. Ciste se mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ove malene šupljinice ispunjene tečnošću u većini slučajeva su bezopasne i nestaju same od sebe. No ako se radi o torziji ciste ili pucanju, može se pojaviti strašan bol.

Šta uraditi?

Obavezno otići kod lekara. Upaljeno slepo crevo potrebno je ukloniti, u protivnom, u uznapredovanim slučajevima nastaje gangrena, pucanje crvuljka i rasipanje gnoja po trbušnoj šupljini, te nastaje lokalna ili celovita upala potrbušnice te verovatno smrt ako se ne interveniše.

Ako se radi o cisti, lekar će propisati odgovarajuće lečenje koje može da uključuje lekove ili hirurški zahvat. Ako se radi o torziji ciste, potrebno je odmah je ukloniti, jer može da prekine dotok krvi u jajnik kroz nekoliko sati. Ako se to dogodi, doktor će biti primoran da izvadi i ceo jajnik.

PROLAZNA BOL U GRUDIMA

Povremeno osećate bol u grudima, kao jaku žgaravicu ili osećaj pritiskanja, kao da vas neko steže u korset. Ako niste pojeli ništa jako začinjeno što bi moglo da uzrokuje probleme, mogući uzrok je blagi srčani udar. Svake godine oko 10.000 žena mlađih od 45 godina doživi blagi srčani udar. Simptomi kod žena su blaži nego kod muškaraca, najčešće to su osećaj pritiska u grudima, umor, bol u grlu i nedostatak vazduha.

Šta uraditi?

Kod mlađih žena srčani udar se može javiti za vreme intenzivnog vežbanja. Ako osetite neki od simptoma, nazovite hitnu pomoć. Lekari bi trebalo da vas pošalju na EKG kako bi ustanovili dali je srce bilo oštećeno, koliko i šta je najbolji način lečenja.

BOL U ABDOMENU PRAĆEN NADUTOŠĆI ILI GASOVIMA

Poslednjih mesec dana često se osećate naduto i muče vas gasovi, a znate da to nije od hrane koju jedete ili simptom PMS-a? Najgori mogući scenario je rak jajnika. Godine 2007. Fondacija za prevenciju ginekoloških kancera je objavila koji su rani simptomi raka jajnika: nadutost, bol u abdomenu ili području karlice i otežano hranjenje. Ako simptome imate gotovo svakodnevno ili više od dva ili tri puta nedeljno, vreme je da nešto preduzmete. Rak jajnika nije čest kao rak dojke ili pluća (otprilike jedna na 70 žena će ga dobiti za vreme života), no šanse su veće ako je rak imao neko u vašoj porodici ili ako nikad niste bili trudni.

Šta uraditi?

Zakažite pregled kog ginekologa i porazgovarajte o simptomima. Ako vaš lekar posumnja na rak, poslaće vas na ultrazvuk. Dobra vest: kod žena kod kojih je rak jajnika rano otkriven - procenat preživelih je 90 posto.

BOL U LEĐIMA S TRNCIMA U NOŽNIM PRSTIMA

Ako ste nešto teško nosili ili duže vremebili sagnuti, znate šta je bol u leđima. No takav bol obično rešava odmor i poneka krema protiv bolova. Ipak, ako se bol ne povlači posetite ortopeda, moguće je da vam neki disk pritiska nerv u kičmi. Bez odgovarajućeg tretmana, preti vam trajno oštećenje živca.

Šta uraditi?

Ultrazvuk će pokazati da li se disk u leđima pomerio ili napuko. Sve dok vam se simptomi ne pogoršavaju, dokor će vam prepisati fizikalnu terapiju i oralne steroide. Ako to ne pomogne, moguće je da će vam biti potrebna operacija.

BOL U NOZI S OTICANJEM

List na nozi vam je veoma osetljiv na jednom mestu, vidljivo otečen, crven i topao na dodir? Moguć uzrok je duboka venska tromboza (DVT), poznata i kao krvni ugrušak. Kako dođe do stvaranja krvnog ugruška: dugo sedite, cirkulacija prestaje da funkcioniše kako treba, krv se skuplja i nastaje ugrušak. Kad dovoljno naraste zapuši venu, a područje oko njega počinje da boli i otiče. Kod pušača i žena koje uzimaju kontracepcijska sredstva, postoji veća šansa da će im se stvoriti krvni ugrušak.

Šta uraditi?

Oduprite se porivu da to područje masirate ili da pustite da se problem reši sam od sebe. Ako se krvni ugrušak dalje pokrene može kroz vene da vam ode do pluća i zaustavi dotok kiseonika, odnosno može dovesti do smrti zbog plućne embolije. Radije posetite lekara, koji će ultrazvukom pogledati krvni ugrušak. Površinska tromboza ne zahteva posebno lečenje osim olakšavanje simptoma; stavljanje toplih obloga preko zahvaćenih vena i uzimanje NSAID-a (nesteroidnih antiinflamatornih lekova) protiv bolova i za smirivanje upale. Kod DVT-a bolesnik se odmah mora hospitalizovati jer je nužno sprečiti plućnu emboliju i hroničnu vensku insuficijenciju. Potrebni su vam lekovi koji razređuju krv, koje ćete možda morati da uzimate do godinu dana.

Izvor: Žena.hr