Ostanite zdravi tokom sezone prehlada i gripa: Evo kako možete da ojačate imunitet!

Jesen i hladnije vreme, koje ove godine srećom još uvek nismo iskusili kao prethodnih godina, donose veliki nedostatak vitamina D koji u kombinaciji s manjom količinom kretanja uzrokuje pad imuniteta. Zbog toga predstavljamo nekoliko načina da ostanete čili i zdravi u sezoni prehlada.

Ostanite zdravi tokom sezone prehlada i gripa, foto: Depositphotos/pikselstock
Ostanite zdravi tokom sezone prehlada i gripa, foto: Depositphotos/pikselstock
.

Imunitet predstavlja prirodni obrambeni sistem organizma čiji je glavni zadatak proizvodnja antitela koja ga štite od raznih bolesti. Stručnjaci kažu da upravo u jesen imunitet počinje najviše da slabi zbog raznih činilaca kao što su smanjeni unos tečnosti, znatno manje kretanja i svežeg vazduha nego u letnjim danima, te svakodnevni stres i neuravnotežena ishrana. Užurbani način života takođe uzima svoj danak i odražava se negativno na naše zdravlje.

Ono što svakako možemo učiniti jeste da utičemo na poboljšanje ishrane i povećanje telesne aktivnosti kako bi naš imunitet održali jakim i zdravim čak i za vreme hladnijih jesenjih i zimskih dana.

Najvažnije je konzumirati uravnotežene i zdrave obroke, održavati formu redovnom vežbom i paziti na važne dodatke ishrani koji često mogu da nam nedostaju. To su vitamin C, vitamin D, cink i gvožđe.

Ove namirnice su idealni saveznik za jačanje imuniteta, a tu je i nekoliko trikova za održavanje organizma zdravim.

PEČURKE

Pečurke sadrže vitamin D kojeg nam svima tokom hladnijih jesenjih dana zaista nedostaje. Šampinjoni su i posebno oružje u borbi protiv prehlada jer su bogati antioksidansima, te vitaminom rivoflavinom koji je zaslužan za jak imunitet. Osim toga, šampinjoni i vrganji imaju doista visok udeo proteina i vlakana što je odlično za zdravlje, a sadrže i antiupalna i antioksidativna svojstva što ih automatski svrstava u glavne saveznike u borbi protiv prehlade, gripa, kardiovaskularnih bolesti i sl.

LISNATO POVRĆE

Ako vam hronično nedostaje vitamina i kalcijuma, brokoli, spanać, karfiol i kelj sjajni su izvor beta-karotena i vitamina E i C. Brokoli je vrlo ukusno povrće koje sadrži količinu vitamina C gotovo u jednakoj meri kao i limun. Pripazite kod kuvanja da ga ne prekuvate jer će sva njena nutritivna svojstva nestati u procesu kuhanja. Vrlo je lako svarljiva namirnica, ima antioksidativno delovanje i pomaže kod gripa, prehlade i bronhitisa.

Kelj sadrži velike količine gvožđa, vitamina K, C i kalcijuma i njime se lako može regulisati problem s viškom kilograma. Odličan izvor zdravih nutrijenata je i karfiol koji obiluje vitaminom C i K i vlaknima. Idealan je za kremaste čorbe, a ima i antibakterijsko i antikancerogeno delovanje. Spanać je prepun minerala, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, a uz zdravlje očuvaće i poboljšati izgled vaše kože, kose i noktiju zbog visokog udela vitamina B.

GREJP

Ova zanimljiva namirnica sadrži toliko blagodati za naš organizam da bi trebalo da ga konzumiramo što češće. Sadrži limonoide koji imaju antikancerogena svojstva, a veoma je bogat vitaminom C i vlaknima. Nema puno kalorija, što ga automatski karakteriše kao idealnog partnera prilikom regulisanja viška kilograma i kod postizanja vitke linije. Idealan je saveznik za jačanje imuniteta i u prevenciji prehlade.

ORAŠASTI PLODOVI

U orašaste plodove između ostalih ubrajamo orahe, bademe, lešnike, indijske orahe i pistaće. Iako spadaju u voće, izgledom nimalo ne podsećaju na voćke, a i ne sadrže šećere, već obiluju zdravim masnim kiselinama, vlaknima, vitaminima E i B, pa čak i belančevinama.

Prepuni su antioksidansa, regulišu telesnu težinu i smanjuju upalna stanja. Bademi su odlični za borbu protiv stresa, a na dnevnoj bazi dovoljno je pojesti jednu šaku. Sjajna su zamena za nezdrave grickalice i predstavljaju odličan i zdrav međuobrok.

CRVENO MESO

Crveno meso u koje spadaju svinjetina, govedina, teletina i jagnjetina ima vrlo velik uticaj na zdravlje jer obiluje gvožđem, aminokiselinama, pa čak i vitaminom B. Ipak, trebalo bi ga u organizam unositi vrlo kontrolisano jer uprkos svim pozitivnim nutrijentima, crveno meso zbog zasićenih masnih kiselina kojima obiluje može da uzrokuje povišen krvni pritisak i holesterol ako se uzima više od preporučenog.

ČAJEVI

Crni, zeleni, od đumbira ili od šipka, samo su neki od čajeva koji garantuju snažan i jak imunitet i koji teraju bakterije i viruse u sezoni prehlada.

Reagujte na vreme i iskoristite ove savete kako biste ojačali svoj imunitet pre nego vas napadnu bolesti. Budite zdravi i srećni.

Izvor: Žena.hr