Zdravlje

Ne morate da ga izbacite skroz iz ishrane: Smanjite unos šećera u organizam i gledajte kako se vaše telo menja!

Izbacivanje šećera iz svakodnevne ishrane može da bude veliki izazov čak i za najodlučnije pojedince. Istraživanja pokazuju da šećer vara mozak tako da ga, koliko god ga vi unosili, želi sve više.

10.11.2019. - 09:00h
Stručnjaci tvrde da starenje možete usporiti smanjenjem šećera u ishrani
Stručnjaci tvrde da starenje možete usporiti smanjenjem šećera u ishranifoto: Depositphotos/Subbotina

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, dnevno biste na 2.000 kalorija smeli da unesete maksimalno 50 grama slobodnih šećera.

Domino-efekat
To se odnosi na glukozu, fruktozu i saharozu, koji se dodaju u hranu prilikom proizvodnje. No, šećer koji je prirodno prisutan u povrću i voću, dobar je za zdravlje.

Ako uspete da smanjite unos dodatih šećera, videćete promene u organizmu - osećaćete se bolje, izgledaćete zdravije i lepše i topićete višak masti.

Šećer u ishrani utiče na količinu šećera u krvotoku. Ako je nivo visok, dolazi do molekularnog domino-efekta, koji se zove glikacija. Pri tome se molekuli šećera vežu na proteine kože i to utiče na kolagen, protein zaslužan za glatkoću kože. Loše navike sa šećerom mogu dovesti i do smanjenja elastičnosti kože i preuranjene pojave bora.

Kratkog veka
Zato stručnjaci tvrde da starenje možete usporiti smanjenjem šećera u ishrani.

Dodatni šećeri su jednostavni ugljeni hidrati. Brzo se probavljaju i ulaze u krvotok, ali je energija dobijena iz njih, kratkog veka.

Mogu se kriti u prelivima za salatu ili, recimo, u umaku za roštilj. Proverite ambalažu pre nego što konzumirate proizvod.

Taloženje kilograma
Navikama poput ispijanja sokova, samo ćete nakupiti kilograme, posebno na području stomaka. Kada pijete sokove, diže vam se šećer i dolazi do navale insulina u organizmu.

To rezultira nakupljanjem masti na području stomaka, što može da stvara probleme u krvnim sudovima i organima. Dakle, ako izbacite šećere iz ishrane, smanjićete masnoću oko stomaka, ali i rizik od bolesti koje dolaze uz to.

Kako smršati
Zdravije alternative, poput voća i povrća, pomažu u održavanju stabilnog insulina, pa se manje kalorija skladišti u obliku masti. Kao rezultat toga, glad se smanjuje, metabolizam ubrzava i lakše se mršavi.

Rizik od dijabetesa
Manje slatkiša znači i manje kilograma, ali i smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2. Ishrana koja uključuje ugljene hidrate koji se brzo probavljaju, poput šećera, zahteva da pankreas oslobađa više insulina. Tako malo - pomalo dolazi do dijabetesa.

Zdravije srce
Šećer na srce ima veliki uticaj. Istraživanja su pokazala da ljudi koji su od 17 do 21 odsto dnevnih kalorija konzumirali u obliku slatkiša, imaju za 38 posto veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima u poređenju s onima koji su osam procenata dnevnih kalorija konzumirali u obliku slatkiša.

Izvor: Avaz.ba