Nepravedno zapostavljena: Bundeva pomaže kod artritisa, povišenog šećera, upala, akni...
Sve je korisno: meso bundeve je zdrava namirnica bogata važnim mineralima, semenke leče prostatu, kora gljivične infekcije, a dobra je i za zdravlje očiju i kostiju, baš kao i za imunitet...
Bundeva (Cucurbita pepo) prošla je dalek put. Ovo povrće bilo je među glavnim namirnicama američkih Indijanaca.
Uzgajali su je s kukuruzom i pasuljem, a ta biljna zajednica bila je poznata kao “tri sestre”. Krupni listovi bundeve pokrivali su tlo i štitili ga od isušivanja, dok su stabljike kukuruza pružale savršenu potporu za vitice pasulja.
Bundeva je u Evropu stigla u 16. veku. Njene semenke su se prerađivale u visokovredno ulje, koje je brzo pronašlo svoje mesto u narodnoj medicini. Savremena nauka potvrdila je opravdanost te primene. Istraživanja pokazuju da semenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspešno bore protiv kancerogenih ćelija, a dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. Bogate su proteinima, manganom, vlaknima, magnezijumom i fosforom. Sadrže visok procenat cinka, što je vrlo važno za imunitet, utiču na san i popravljaju vid.
Nemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke od bundeve imaju 23% manji rizik od pojave raka dojke. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovno jedu semenke bundeve.
Kao vrlo dobar izvor magnezijima pomažu da se reguliše visok krvni pritisak i predupredi napad migrene, a zahvaljujući obilju bakra, pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom. Bogate su i gvožđem, zbog čega su naročito preporučljive veganima, kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posledica nedostatka gvožđa su umor, podložnost infekcijama i smanjena sposobnost učenja i koncentracije.
Iako se na meso bundeve dugo gledalo s prezirom i smatralo stočnom hranom, danas se bundeva kao povrće sve češće koristi za spravljanje ukusnih jela. Za novu popularnost bundeve najzaslužnije su malene sorte kao što su hokaido i butternut, mada ni velike domaće sorte ne zaostaju za njima.
Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijmom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A, kao i alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju posledice starenja. Od neprocenjive je važnosti i za zdravlje očiju, deluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sistema i takođe, pojačava imunitet.
Uprkos svojoj slatkoći, bundeva se preporučuje i dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks, odnosno samo neznatno povećava nivo šećera u krvi. Takođe, deluje na obnavljanje ćelija pankreasa. Lekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, a to je posebno važno u jesenjem i zimskom razdoblju.
Čak je i kora bundeve lekovita budući da sadrži belančevine koje se uspešno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije, a posebno razvitak gljivice vrste Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije, osip od pelena kod dece i brojne druge tegobe. Ukoliko jedete neku naročito ukusnu bundevu, sačuvajte njene semenke kako biste na proleće mogli da ih posejete u vrt.
20 LEKOVITIH RECEPATA
1. Povećana prostata - Triput nedeljno pojedite po šaku semenki bundeve – najbolje je nabaviti sirove ili ih ispržiti kod kuće. I dodavanje ulja bundeve salatama može da pomogne u lečenju povećane prostate.
2. Maska protiv akni - U blenderu izmešajte pola šolje sveže bundeve i nanesite na lice. Ostavite da deluje od 15 do 20 minuta i potom isperite mlakom vodom. Maska će očistiti i suziti pore, a bundeva, koja reguliše rad žlezda lojnica, smiriće upalu.
3. Protiv holesterola - Sameljite po 100 g semenki bundeve, lana, suncokreta i susama. Dodajte 50 g cimeta i stavite u teglu. Svake večeri veliku kašiku mešavine umešajte u čašu jogurta. Ujutru pojedite i odmah napravite istu smesu za uveče.
4. Grickalica za dojilje - Za podsticanje laktacije dobro je jesti lanene semenke, koštice bundeve i suncokret, kao i semenke susama. Takođe, jedite zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, bademe, ovas i ječam.
5. Pomaže i ljubimcima - Ukoliko vaš pas ili mačka pate od probavnih tegoba poput zatvora, proliva ili nadraženog želuca, posegnite za bundevom. Ona je bogata vodom i vlaknima, pa omogućava redovnu stolicu, a ujedno je bogata vitaminima. U hranu im dodajte malo kuvane ili pečene bundeve.
6. Pire za lakši san - Od pečene bundeve napravite pire, začinite prema želji ili upotrebite za spravljanje krem čorbe. Možete i da ga zamrznete kako biste ga imali cele godine. Ako patite od nesanice ili nervoze, jedite ga što češće.
7. Kosti i zglobovi - Uveče pomešajte kašiku ovsenih pahuljica i na vrh kašičice u šolju jogurta dodajte kurkumu, pa ostavite toekom noći u frižideru. Ujutru smesu prebacite u veću posudu. Sameljite ili u avanu usitnite po kašičicu semenki bundeve i lana, pa ih dodajte jogurtu sa kašičicom susama i pola kašičice sveže rendanog đumbira. Izrendajte i jednu jabuku pa sve dobro pomešajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak.
8. Upala bešike - Obolelima od upale bubrega ili bešike savetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok od dinstane bundeve s malo paradajza i seckanog luka. Ovo jelo dobro je začiniti s 1-2 kašike kiselog mleka, ali ne bi smelo da se soli.
9. Čorba od bundeve - Bundevu ogulite, izvadite semenke i isecite na kockice. Iz čili papričice izvadite semenke i iseckajte je. Đumbir oljuštite i sitno narendajte. Kockice bundeve stavite da se kuvaju. Kad omekšaju, izmiksajte ih. Umešajte čili papričicu i đumbir. Zagrejte mleko i dodajte mu sir iseckan na kockice. Mešajte dok se sir ne otopi i umešajte u čorbu. Posolite i kuvajte još nekoliko minuta.
10. Čaj od kore - Kora bundeve bogata je cinkom i beta karotenom, koji štiti od srčanih bolesti, a sadrži i jedinjenja koja deluju kao prirodni antibiotik. Sastružite deo kore najbliži pulpi kako biste dobili više hranljivih sastojaka, osušite na toplom mestu i dodajte zimskim čajevima.
11. Nega kože protiv bora - Maske od bundeva dobre su za svaki tip kože. Bogate su vitaminima A i C, kao i cinkom, koji pomažu u obnovi i hidratizaciji kože. Narandžasta boja dolazi iz karotenoida, pigmenta koji usporava starenje i pojavu bora. U posudu stavite dve kašičice kuvane pasirane bundeve, dodajte pola kašičice meda i četvrtinu kašičice mleka. Izmešajte sve sastojke i stavite na lice. Ostavite da deluje oko 15 minuta i potom isperite.
12. Artritis - Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome.
13. Osteoporoza - Osobe kojima u telu nedostaje cinka treba da razmisle o tome da počnu da grickaju semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne doze cinka.
14. Sirup od bundeve i meda - Isecite vrh bundeve i uklonite unutrašnjost. U rupu stavite šećer ili med, pa poklopite vrhom koji ste prethodno isekli. Ostavite da odstoji 10 dana na hladnom. Čuvajte u frižideru, najduže mesec dana. Prokuvan će trajati duže, ali će se tad izgubiti deo hranljivosti. Uzimajte 2-3 kašike na dan. Jača imunitet, pomaže kod zatvora i tegoba debelog creva, izlučivanja žuči, problema s jetrom i bubrezima, leči mokraćne puteve i snižava holesterol.
15. Proširene vene - Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se sveže strugana bundeva stavi kao blog na obolela mesta i drži što duže, najbolje tokom noći, obmotana zavojem.
16. Maska za negu kose - Meso bundeve isecite na kockice i kuvajte ga u loncu s malo vode dok ne omekša i pretvori se u kašastu smesu. Izgnječite drobilicom za krompir, ohladite i dodajte 180 ml jogurta, kašiku meda, pola kašičice cimeta i centimetar rendanog đumbira. Nanesite na celu dužinu kose i telo. Ostavite da deluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Kosu operite na uobičajen način.
17. Protiv parazita - U blenderu izmešajte šolju sirovih semenki bundeve s pola šolje kokosovog mlijeka (kravlje mleko “hrani” parazite) i pola šolje vode. Trebalo bi da dobijete glatku pastu, pa vodu dodajte malo-pomalo. Ako želite, možete da zasladite stevijom. Pojedite ujutru na prazan želudac, a zatim u roku od jednog sata popijte veliku čašu vode ili nekoliko čaša.
18. Masna koža - Da biste napravili masku za masnu kožu, u posudu stavite dve kašičice pasirane bundeve, četvrtinu kašičice jabukovog sirćeta ili četvrtinu kašičice soka od brusnice i pomešajte. Smesu koju ste dobili nanesite na lice i ostavite da deluje 10-15 minuta. Jabukovo sirće povećava cirkulaciju krvi i reguliše pH kože, a bundeve hidriraju i usporavaju starenje.
19. Suva koža - Pomešajte dve kašičice kuvane pasirane bundeve s jednom četvrtinom kašičice pavlake i pola kašičice smeđeg šećera. Ostavite 10-15 minuta i potom isperite mlakom vodom. Šećer će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože, a pavlaka i bundeva će je hidrirati.
20. Uljem protiv opekotina i ispucalih peta - U narodnoj medicini se protiv opekotina, ispucale kože, rana od ležanja i drugih tegoba s kožom preporučuje mazanje uljem od semenki bundeve. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala pre spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima i ujutru operite noge toplom vodom i sapunom.
Izvor: 24Sata.hr