Nepravedno zapostavljena: Bundeva pomaže kod artritisa, povišenog šećera, upala, akni...

Sve je korisno: meso bundeve je zdrava namirnica bogata važnim mineralima, semenke leče prostatu, kora gljivične infekcije, a dobra je i za zdravlje očiju i kostiju, baš kao i za imunitet...

Pomaže kod artritisa, povišenog šećera, upala, akni..., foto: Depositphotos/brebca
Pomaže kod artritisa, povišenog šećera, upala, akni..., foto: Depositphotos/brebca
.

Bundeva (Cucurbita pepo) prošla je dalek put. Ovo povrće bilo je među glavnim namirnicama američkih Indijanaca.

Uzgajali su je s kukuruzom i pasuljem, a ta biljna zajednica bila je poznata kao “tri sestre”. Krupni listovi bundeve pokrivali su tlo i štitili ga od isušivanja, dok su stabljike kukuruza pružale savršenu potporu za vitice pasulja.

Bundeva je u Evropu stigla u 16. veku. Njene semenke su se prerađivale u visokovredno ulje, koje je brzo pronašlo svoje mesto u narodnoj medicini. Savremena nauka potvrdila je opravdanost te primene. Istraživanja pokazuju da semenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspešno bore protiv kancerogenih ćelija, a dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. Bogate su proteinima, manganom, vlaknima, magnezijumom i fosforom. Sadrže visok procenat cinka, što je vrlo važno za imunitet, utiču na san i popravljaju vid.

Nemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke od bundeve imaju 23% manji rizik od pojave raka dojke. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovno jedu semenke bundeve.

Kao vrlo dobar izvor magnezijima pomažu da se reguliše visok krvni pritisak i predupredi napad migrene, a zahvaljujući obilju bakra, pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom. Bogate su i gvožđem, zbog čega su naročito preporučljive veganima, kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posledica nedostatka gvožđa su umor, podložnost infekcijama i smanjena sposobnost učenja i koncentracije.

Bundeva je u Evropu stigla u 16. veku, foto: Depositphotos/billiondigital
Bundeva je u Evropu stigla u 16. veku, foto: Depositphotos/billiondigital
.

Iako se na meso bundeve dugo gledalo s prezirom i smatralo stočnom hranom, danas se bundeva kao povrće sve češće koristi za spravljanje ukusnih jela. Za novu popularnost bundeve najzaslužnije su malene sorte kao što su hokaido i butternut, mada ni velike domaće sorte ne zaostaju za njima.

Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijmom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A, kao i alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju posledice starenja. Od neprocenjive je važnosti i za zdravlje očiju, deluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sistema i takođe, pojačava imunitet.

Uprkos svojoj slatkoći, bundeva se preporučuje i dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks, odnosno samo neznatno povećava nivo šećera u krvi. Takođe, deluje na obnavljanje ćelija pankreasa. Lekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, a to je posebno važno u jesenjem i zimskom razdoblju.

Čak je i kora bundeve lekovita budući da sadrži belančevine koje se uspešno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije, a posebno razvitak gljivice vrste Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije, osip od pelena kod dece i brojne druge tegobe. Ukoliko jedete neku naročito ukusnu bundevu, sačuvajte njene semenke kako biste na proleće mogli da ih posejete u vrt.

Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijmom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K, foto: Depositphotos/homydesign
Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijmom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K, foto: Depositphotos/homydesign
.

20 LEKOVITIH RECEPATA

1. Povećana prostata - Triput nedeljno pojedite po šaku semenki bundeve – najbolje je nabaviti sirove ili ih ispržiti kod kuće. I dodavanje ulja bundeve salatama može da pomogne u lečenju povećane prostate.

2. Maska protiv akni - U blenderu izmešajte pola šolje sveže bundeve i nanesite na lice. Ostavite da deluje od 15 do 20 minuta i potom isperite mlakom vodom. Maska će očistiti i suziti pore, a bundeva, koja reguliše rad žlezda lojnica, smiriće upalu.

3. Protiv holesterola - Sameljite po 100 g semenki bundeve, lana, suncokreta i susama. Dodajte 50 g cimeta i stavite u teglu. Svake večeri veliku kašiku mešavine umešajte u čašu jogurta. Ujutru pojedite i odmah napravite istu smesu za uveče.

4. Grickalica za dojilje - Za podsticanje laktacije dobro je jesti lanene semenke, koštice bundeve i suncokret, kao i semenke susama. Takođe, jedite zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, bademe, ovas i ječam.

5. Pomaže i ljubimcima - Ukoliko vaš pas ili mačka pate od probavnih tegoba poput zatvora, proliva ili nadraženog želuca, posegnite za bundevom. Ona je bogata vodom i vlaknima, pa omogućava redovnu stolicu, a ujedno je bogata vitaminima. U hranu im dodajte malo kuvane ili pečene bundeve.

6. Pire za lakši san - Od pečene bundeve napravite pire, začinite prema želji ili upotrebite za spravljanje krem čorbe. Možete i da ga zamrznete kako biste ga imali cele godine. Ako patite od nesanice ili nervoze, jedite ga što češće.

Istraživanja pokazuju da semenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspešno bore protiv kancerogenih ćelija, a dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja, foto: Depositphotos/tycoon
Istraživanja pokazuju da semenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspešno bore protiv kancerogenih ćelija, a dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja, foto: Depositphotos/tycoon
.

7. Kosti i zglobovi - Uveče pomešajte kašiku ovsenih pahuljica i na vrh kašičice u šolju jogurta dodajte kurkumu, pa ostavite toekom noći u frižideru. Ujutru smesu prebacite u veću posudu. Sameljite ili u avanu usitnite po kašičicu semenki bundeve i lana, pa ih dodajte jogurtu sa kašičicom susama i pola kašičice sveže rendanog đumbira. Izrendajte i jednu jabuku pa sve dobro pomešajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak.

8. Upala bešike - Obolelima od upale bubrega ili bešike savetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok od dinstane bundeve s malo paradajza i seckanog luka. Ovo jelo dobro je začiniti s 1-2 kašike kiselog mleka, ali ne bi smelo da se soli.

9. Čorba od bundeve - Bundevu ogulite, izvadite semenke i isecite na kockice. Iz čili papričice izvadite semenke i iseckajte je. Đumbir oljuštite i sitno narendajte. Kockice bundeve stavite da se kuvaju. Kad omekšaju, izmiksajte ih. Umešajte čili papričicu i đumbir. Zagrejte mleko i dodajte mu sir iseckan na kockice. Mešajte dok se sir ne otopi i umešajte u čorbu. Posolite i kuvajte još nekoliko minuta.

10. Čaj od kore - Kora bundeve bogata je cinkom i beta karotenom, koji štiti od srčanih bolesti, a sadrži i jedinjenja koja deluju kao prirodni antibiotik. Sastružite deo kore najbliži pulpi kako biste dobili više hranljivih sastojaka, osušite na toplom mestu i dodajte zimskim čajevima.

11. Nega kože protiv bora - Maske od bundeva dobre su za svaki tip kože. Bogate su vitaminima A i C, kao i cinkom, koji pomažu u obnovi i hidratizaciji kože. Narandžasta boja dolazi iz karotenoida, pigmenta koji usporava starenje i pojavu bora. U posudu stavite dve kašičice kuvane pasirane bundeve, dodajte pola kašičice meda i četvrtinu kašičice mleka. Izmešajte sve sastojke i stavite na lice. Ostavite da deluje oko 15 minuta i potom isperite.

12. Artritis - Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome.

narodnoj medicini se protiv opekotina, ispucale kože, rana od ležanja i drugih tegoba s kožom preporučuje mazanje uljem od semenki bundeve, foto: Depositphotos/belchonock
narodnoj medicini se protiv opekotina, ispucale kože, rana od ležanja i drugih tegoba s kožom preporučuje mazanje uljem od semenki bundeve, foto: Depositphotos/belchonock
.

13. Osteoporoza - Osobe kojima u telu nedostaje cinka treba da razmisle o tome da počnu da grickaju semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne doze cinka.

14. Sirup od bundeve i meda - Isecite vrh bundeve i uklonite unutrašnjost. U rupu stavite šećer ili med, pa poklopite vrhom koji ste prethodno isekli. Ostavite da odstoji 10 dana na hladnom. Čuvajte u frižideru, najduže mesec dana. Prokuvan će trajati duže, ali će se tad izgubiti deo hranljivosti. Uzimajte 2-3 kašike na dan. Jača imunitet, pomaže kod zatvora i tegoba debelog creva, izlučivanja žuči, problema s jetrom i bubrezima, leči mokraćne puteve i snižava holesterol.

15. Proširene vene - Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se sveže strugana bundeva stavi kao blog na obolela mesta i drži što duže, najbolje tokom noći, obmotana zavojem.

16. Maska za negu kose - Meso bundeve isecite na kockice i kuvajte ga u loncu s malo vode dok ne omekša i pretvori se u kašastu smesu. Izgnječite drobilicom za krompir, ohladite i dodajte 180 ml jogurta, kašiku meda, pola kašičice cimeta i centimetar rendanog đumbira. Nanesite na celu dužinu kose i telo. Ostavite da deluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Kosu operite na uobičajen način.

17. Protiv parazita - U blenderu izmešajte šolju sirovih semenki bundeve s pola šolje kokosovog mlijeka (kravlje mleko “hrani” parazite) i pola šolje vode. Trebalo bi da dobijete glatku pastu, pa vodu dodajte malo-pomalo. Ako želite, možete da zasladite stevijom. Pojedite ujutru na prazan želudac, a zatim u roku od jednog sata popijte veliku čašu vode ili nekoliko čaša.

18. Masna koža - Da biste napravili masku za masnu kožu, u posudu stavite dve kašičice pasirane bundeve, četvrtinu kašičice jabukovog sirćeta ili četvrtinu kašičice soka od brusnice i pomešajte. Smesu koju ste dobili nanesite na lice i ostavite da deluje 10-15 minuta. Jabukovo sirće povećava cirkulaciju krvi i reguliše pH kože, a bundeve hidriraju i usporavaju starenje.

19. Suva koža - Pomešajte dve kašičice kuvane pasirane bundeve s jednom četvrtinom kašičice pavlake i pola kašičice smeđeg šećera. Ostavite 10-15 minuta i potom isperite mlakom vodom. Šećer će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože, a pavlaka i bundeva će je hidrirati.

20. Uljem protiv opekotina i ispucalih peta - U narodnoj medicini se protiv opekotina, ispucale kože, rana od ležanja i drugih tegoba s kožom preporučuje mazanje uljem od semenki bundeve. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala pre spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima i ujutru operite noge toplom vodom i sapunom.

Izvor: 24Sata.hr