Super namirnica - KISELI KUPUS: snižava holesterol, podstiče mršavljenje, jača imunitet, podstiče pamćenje...

Kupus je odličan za snižavanje holesterola, mršavljenje, jačanje mišića i lečenje čira na želucu. Za podizanje raspoloženja i koncentracije svaki dan pojedite malo kiselog kupusa.

Za podizanje raspoloženja i koncentracije svaki dan pojedite malo kiselog kupusa, foto: Depositphotos/fotovincek
Za podizanje raspoloženja i koncentracije svaki dan pojedite malo kiselog kupusa, foto: Depositphotos/fotovincek
.

Kupus je zaista čudesna namirnica. Ne samo što je bogat mineralima nego se oni nalaze u količinama koje telo najlakše može da iskoristi.

Iako se kuvanjem njegova korist smanjuje, sve što važi za sveži - važi i za kiseli kupus. Štaviše, kupus je jedna od retkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tokom procesa kiseljenja.

Tako se fermentacijom stvara i vitamin B12, koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla, stoga se kiseli kupus naročito preporučuje veganima i vegetarijancima. Po sadržaju vitamina C može da se meri s limunom i narandžom.

Tokom dugih plovidbi pomorci su u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiselog kupusa kako mornari ne bi oboleli od nedostatka vitamina C, odnosno skorbuta. Čak je i tečnost dobijena kiseljenjem kupusa lekovita. Rasol se kod nas odomaćio kao napitak koji pomaže kod svih tegoba vezanih za probavni trakt, ali i kao narodni lek za smanjivanje otoka na zglobovima.

Eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežega kupusa uspešno leče čir na želucu i upala debelog creva. Pretpostavlja se da je za to zaslužan vitamin U, čiji manjak u želucu i crevima stvara preduslove za razvoj čira.

Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva. Pomešan sa sokom od šargarepe i repe odličan je napitak za one koji pate od manjka kalcijuma. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze. Deluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorišćavanju belančevina, čini organizam otpornijim na stres i aktivira razmenu materija.

Tokom dugih plovidbi pomorci su u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiselog kupusa, foto: Depositphotos/vaximilian
Tokom dugih plovidbi pomorci su u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiselog kupusa, foto: Depositphotos/vaximilian
.

Anemija
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, te se preporučuje malokrvnim osobama, koje bi trebalo da jedu sirov ili kuvan na pari, a bilo bi dobro da svakog dana popiju po dve čaše sveže ceđenog soka.

Bolja probava
Protiv manjka kiseline u želucu prvog dana popijte jednu čašu rasola, drugi dan dve čaše, trećeg dana tri i tako do pet čaša. Potom smanjujte količinu obrnutim redosledom. Protiv gasova napravite sok od svežeg kupusa i pijte 20-30 g soka, ujutru na prazan želudac tokom pet dana.

Sok od kupusa
Operite dobro glavicu kupusa. U blender dodajte pola litra vode. Ubacite kupus i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Kupus može da se meša i s drugim voćem i povrćem, npr. šargarepom ili jabukom radi ublažavanja ukusa.

Mršavljenje
Prvi dan pojedite do kilogram i po kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić hleba i nekoliko kašika svežeg sira. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke iseckane na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuvana krompira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekog drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite. Trećeg dana iskombinujte jelovnike prva dva dana kako vam najbolje odgovara.

Glavobolja
Ukoliko patite od glavobolje, možete da isprobate ovaj narodni recept - na čelo položite list kiselog kupusa, obmotajte ga gazom i lezite u krevet.

Preporučuje se malokrvnim osobama, koje bi trebalo da jedu sirov ili kupus kuvan na pari, foto: Depositphotos/Professor25
Preporučuje se malokrvnim osobama, koje bi trebalo da jedu sirov ili kupus kuvan na pari, foto: Depositphotos/Professor25
.

Paraziti
Kod oboljenja kao što su gliste kod dece ili razni paraziti u crevima, uzimamo sok svežeg kupusa ili rasol od kiseloga kupusa svaka dva sata po kašiku, a uz to jedemo salatu od kiselog kupusa s belim lukom i maslinovim uljem dva puta na dan.

Nagluvost
Uveče, pre spavanja, umočite vatu u rasol od kiselog kupusa. Tako natopljenu vatu stavite u uvo, držite je tokom noći i izvadite sutradan ujutru. Sluh bi trebalo da se popravi.

Alergija i ubodi
Alergijske reakcije na koži i ubode insekata možete da ublažite tako da na zahvaćeno mesto nanesete list kiselog kupusa ili ga nekoliko puta na dan mažete rasolom.

Protiv kašlja
Napravite sirup od 500 g soka crvenog kupusa i 500 g šećera ili meda. Pomešajte sok od kupusa sa šećerom ili medom i kuvajte nekoliko minuta. Uzimajte 3-4 kašičice sirupa na dan.

Izvor: 24Sata.hr