Sprečavaju rak, jačaju imunitet, leče prehlade - i pravi su rudnik dragocenih vitamina: 10 super namirnica koje donosi jesen!

Jesen je puna povrća, voća i semenki koje deluju kao prirodna medicina. Ovih 10 super proizvoda pomoći će vam da izbegnete mnoge sezonske bolesti!

Sprečavaju rak, jačaju imunitet, leče prehlade - i pravi su rudnik dragocenih vitamina!, foto: Depositphotos/amarosy
Sprečavaju rak, jačaju imunitet, leče prehlade - i pravi su rudnik dragocenih vitamina!, foto: Depositphotos/amarosy
.

Aronija

Aronija je izuzetno bogat izvor vitamina C, P, B2, folne kiseline - i mnogih drugih supstanci dragocenih za telo. Plodovi su prirodni lekovi protiv prehlade i način za jačanje imuniteta u jesen i zimu. Aronija je takođe snažna podrška u borbi protiv mnogih ozbiljnih bolesti, poput ateroskleroze, hipertenzije i neaktivnosti stomaka.

Zbog visokog sadržaja antocijana, plodovi imaju jači efekat na zidove krvnih sudova. Pored toga, pomaže u snižavanju holesterola, oslobađa od stresa i napetosti, sprečava upalu u telu i ima vrlo snažna antioksidativna svojstva. Plodovi su veoma ukusni sirovi, ali takođe odlični za konzerviranje. Od nje obično pravimo sokove ili tinkture.

Semenke bundeve

Prava jesenja superhrana - uglavnom zbog svojih antikancerogenih svojstava. Masti sadržane u njima inhibiraju razmnožavanje ćelija raka i jačaju imuni sistem, sprečavajući razvoj raka. Semenke bundeve takođe su bogat izvor magnezijuma (u 100 g ima čak 550 mg, što odgovara 150% dnevne potrebe!).

Njegov nedostatak može prouzrokovati glavobolje, migrene, anksioznost i depresiju - stoga je jesen i zima savršen način za poboljšanje raspoloženja. Ulje semenki bundeve takođe je izuzetno dragoceno za zdravlje, što predstavlja sjajnu podršku jetri i kardiovaskularnom sistemu.

Pasji trn

Smatra se jednom od najvrednijih biljaka na svetu. Ranije zaboravljeno, bila je prava senzacija već nekoliko godina, posebno u jesen i zimu. Plodovi su najbogatiji prirodni izvor omega 7 masnih kiselina, koja podržava pravilno funkcionisanje mozga i odlaže proces starenja.

Ima više od 190 bioaktivnih sastojaka, poput vitamina C (sadrži 10 puta više od pomorandže!), E, A, K, P i B vitamina, antioksidanata, flavonoida, provitamina i mikroelemenata (uključujući cink, kalcijum, gvožđe). Plodovi ove jedinstvene biljke mogu se koristiti za pravljenje sokova, konzerviranje, tinkture, kao i za koktele, supe i deserte.

Jabuke

Iako su malo potcenjene, jabuke su prava bomba vitamina i mikroelemenata neophodnih našem telu. Sadrže pektine koji pomažu detoksikaciji tela i održavanju pravilne crevne flore.

Zbog visokog sadržaja vlakana i flavonoida, one štite od opstipacije i drugih crevnih bolesti (uključujući kolorektalni karcinom). Uz to, sadrže mnogo vitamina C, zahvaljujući čemu efikasno sprečavaju prehlade i smanjuju učestalost respiratornih infekcija.

Bundeva

Prava kraljica jeseni. Možete napraviti ukusne deserte, salate, supe i druga jela za večeru - pre svega, telu pruža mnogo zdravih sastojaka. U bundevi ima više vlakana nego u integralnom hlebu zahvaljujući kome čisti creva i digestivni trakt.

Bundeva takođe sadrži kombinaciju karotenoida koji smanjuju rizik od raka, poboljšavaju boju i izgled kože i čine kožu otpornijom na UV zrake. Karotenoidi i inhibitori sadržani u bundevi su snažni antioksidanti. Oni mogu imati značajan uticaj na smanjenje rizika od raka pluća.

Orasi

Oni su bogat izvor omega-3 polinezasićenih masnih kiselina, koji imaju blagotvoran uticaj na naše telo. Poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i protok krvi, pomažu u smanjenju lošeg holesterola i imaju antikoagulantne efekte.

Takođe se sve češće govori da fenolna i elagična kiselina u orasima imaju antikancerogeni efekat. Ove supstance vezuju i neutrališu kancerogene ćelije. Orasi sadrže i L-arginin, koji utiče na koronarnu vazodilataciju, što je izuzetno važno u prevenciji srčanih bolesti.

Crna zova

Crna zova je jedna od najvrednijih biljaka u prirodnoj medicini. Infuzije pripremljene na bazi cvetova ili plodova imaju protivupalno dejstvo zahvaljujući čemu omogućavaju brže uklanjanje bolesti praćenih groznicom, kašljem i curenjem iz nosa.

Plod takođe pomaže jačanju imuniteta - i kod zdravih ljudi i kod pacijenata koji pate od ponavljajućih respiratornih infekcija izazvanih virusima. Neprocenjiva je pomoć u lečenju stanja sličnih gripu i simptoma rinitisa ili sinusitisa. Uz to, ubrzavaju metabolizam, bore se sa slobodnim radikalima, ublažavaju bol i imaju diuretski efekat.

Kiseli kupus

Prirodni je izvor probiotika, tj. dobrih bakterija. Obezbeđuju organizmu acidobaznu ravnotežu, olakšavaju varenje i povećavaju apsorpciju vitamina i minerala. Pored toga, podstiče proizvodnju imunih ćelija, ima protivupalna svojstva, smanjuje nivo holesterola i štiti crevnu mikrofloru antibiotskim tretmanima.

Kiseli kupus je takođe bogat izvor vitamina C i B vitamina. Sok od kiselog kupusa leči čireve na želucu i bolesti zglobova, sprečava oticanje.

Beli luk

Prema istraživanjima, konzumiranje 1-2 čena belog luka dnevno može u velikoj meri da smanji rizik od raka želuca, grlića materice, dojke ili debelog creva. To se uglavnom dešava zbog visokog sadržaja moćnih antioksidanata koji pomažu u borbi protiv ćelija raka.

Osim toga, beli luk oslobađa alicin nakon što razbija tkivo (na primer, prilikom sečenja ili ceđenja), hemikalije koja sprečava rast ćelija raka. Beli luk je prirodni antibiotik, efikasno se bori protiv infekcija gornjih disajnih puteva i neprocenjiv je u borbi protiv gripa i jesenjih prehlada.

Đumbir

Ima svojstva zagrevanja i čišćenja, što ga čini prirodnim lekom protiv gripa, prehlade, grlobolje i začepljenih sinusa. Međutim, to nije kraj prednostima.

Đumbir je takođe pravi lek za razne vrste bolova (uključujući menstrualni, mišićni i zglobni bol). Uz to, pomaže kod probavne smetnje i nadimanja, poboljšava cirkulaciju krvi i može biti efikasan lek za mučninu.

Izvor: Ženski magazin