Zdravlje

Imate bolne menstrualne cikluse? Ovo je SEDAM razloga zašto!

Grčevi, razdražljivost, neredovita menstruacija - mnoge žene se suočavaju sa tim teškoćama onih dana u mesecu. Simptome PMS-a i probleme s menstruacijom mogu da pogoršaju neki ''skriveni'' razlozi.

03.11.2019. - 13:00h
Bol u stomaku
Bol u stomakufoto: Depositphotos/alexraths

1. Zaboravili ste da popijete kontracepcijsku pilulu

Najveći krivac za najgore simptome PMS-a jeste promena u hormonalnoj ravnoteži. S obzirom na to da kontracepcijske pilule prvenstveno utiču na hormone, ako zaboravite da popijete tri ili više pilula, to može da dovede do neredovitog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu da utiču na menstrualni ciklus, zbog čega bi pre korišćenja bilo koje kontracepcije trebalo konsultovati ginekologa.

2. Pod velikim ste stresom 

Stres ima gotovo isti učinak na organizam kao i pasivno pušenje, a može vam i poremetiti menstrualni ciklus. Kada ste pod stresom, telo ispušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom, to može uzrokovati bolni menstrualni ciklus, neredovne menstruacije ili čak njen izostanak.

3. Imate neredovan san

Studija objavljena u časopisu "Health Care Women International", u kojoj su se obrađivali podaci na osnovu ispitivanja neredovnog spavanja kod medicinskih sestara koje rade u sve tri smene, pokazala je da neuredan san može da izazove nepravilnosti kod menstrualnog ciklusa. Preciznije, nedovoljno sna može produžiti trajanje menstruacije.