Nar - odličan saveznik ženskog zdravlja!

Žene koje osećaju tegobe predmenopauze ili postmenopauze, poput promena raspoloženja, valunga, smanjene gustine kostiju, svakako bi trebalo na dnevnoj bazi da piju sok od nara!

Odličan saveznik ženskog zdravlja, foto: Depositphotos/levkro
Odličan saveznik ženskog zdravlja, foto: Depositphotos/levkro
.

Ako ste i vi u toj grupi, što češće posegnite za malim crvenim zrnima sočnog nara, bilo da ih konzumirate sirove i cele ili u obliku soka ili pak ekstrakta.

Nar ili mogranj (lat. Punica granatum), koji se još naziva i „kineskom jabukom“, zasluženo ima zvezdani status među voćem kada je reč o ženskom zdravlju i vitalnosti.

Konzumacija nara može vam pomoći da u menopauzi sprečite nagle promene raspoloženja i depresivna stanja, a uz to će smanjiti i rizik od raka dojke, srčanih oboljenja i propadanja kostiju.

Evo kako vam sve nar može pomoći kod tegoba menopauze:

1. Podiže raspoloženje i ublažava depresivna stanja

Japanska istraživanja sprovedena 2004. godine ukazuju na to da ekstrakt nara može pomoći ženama kod promena raspoloženja, kao i kod depresije, tako što snižava indikatore depresije.

Konzumirajte nar naročito ako ste skloni negativnim mislima i lošem raspoloženju uzrokovanom hormonskim oscilacijama i promenama.

2. Smanjuje rizik od karcinoma dojke

Laboratorijske studije su pokazale da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru, mogu da smanje rizik od pojave raka dojke.

Nar prirodno povećava nivo estrogena u telu ako ga ima ispod granice ili blokira stvaranje estrogena ako ga u organizmu već ima previše.

Zahvaljujući toj prirodnoj inteligenciji, biljke su mnogo bolje i efektnije rešenje za ženske tegobe nego farmaceutski lekovi.

Studija iz 2011. godine, objavljena u časopisu "The Journal of Nutritional Biochemistry", pokazala je da ekstrakt nara deluje snažnije od lekova estradiola i tamoksifena.

Nar smanjuje rizik od estrogenom uzrokovane pojave raka dojke.

3. Štiti od osteoporoze i ublažava valunge

Tokom menopauze kod žena se prirodno smanjuje gustina kostiju i dolazi do pojave osteoporoze.

Studija iz 2004. godine pokazala je da se smanjena gustina kostiju može vratiti na prirodnu uz pomoć ekstrakta dobijenog iz soka i semenki nara.

Nar takođe sadrži fitoestrogen 17-alfa-estradiol, koji u kombinaciji s drugim stvarima iz nara deluje protiv neprijatnih valunga i znojenja.

Jedno austrijsko istraživanje pokazalo je da su se kod žena koje su svaki dan tokom tri meseca uzimale ulje semenki nara valunzi smanjili i ublažili.

4. Jača srce i smanjuje rizik od koronarne bolesti

Da li ste znali da ženama nakon početka menopauze preti veći rizik od koronarnih i srčanih oboljenja? Upravo nar tu priskače u pomoć.

Konzumacijom samo jedne čaše soka od nara na dan, možete uveliko zaštititi zdravlje svog srca.

Nar pomaže da se snizi krvni pritisak i smanji oksidacija LDL holesterola, kao i nakupljanje štetnog plaka u karotidnoj arteriji za 29 posto.

Dobra vest je i ta da sok od nara razređuje krv i na taj način smanjuje rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka.

Isto tako, studija iz 2007. godine pokazala je da se konzumacijom soka od nara tokom tri meseca može povećati snabdevanje srca kiseonikom.

Čaša nara na dan tera tegobe menopauze van!

Ukoliko konzumirate 200 ml soka od nara dnevno, snabdećete organizam s čak 40% dnevno preporučene doze vitamina C, kao i s vitaminima A i E te folnom kiselinom.

Da li ste znali da nar sadrži više antioksidansa nego većina drugog voća, uključujući i brusnice i borovnice, i da njima obiluje više nego popularni zeleni čaj i crno vino?

Ukoliko želite da ublažite tegobe menopauze, uvrstite nar u svoju ishranu tako što ćete ga piti u obliku soka ili uživati u ukusu njegovih sočnih, crvenih zrnaca.

Izvor: Alternativa za Vas