Stiže prva zabrana: Dezodoransi mogu da izazovu rak?

Švajcarska je postala prva zemlja koja će zabraniti dezodoranse koji sadrže kancerogene aluminijumske soli. Nakon studije iz 2016. godine, koja je utvrdila da otrovne hemikalije su pronađene u dezodoransima igraju ulogu u karcinomu dojke. Švajcarska nacionalna većnina glasala je 126 naspram 58 u korist njihove zabrane.

foto: Depositphotos/Deklofenak
foto: Depositphotos/Deklofenak
.

Mera takođe poziva Federalno veće na sprovođenje istraživanja koje bi dokazalo uzročnu vezu između upotrebe dezodoransa i povećanog rizika od raka dojke. Aluminijumske soli su aktivni sastojci koji se koriste u proizvodnji mnogih antiperspirantnih proizvoda na tržištu, koji pomažu u sprečavanju preteranog znojenja i uklanjanja mirisa tela. Toksična hemikalija deluje tako da se rastopi u znoju i blokira rad žlezda.

S druge strane, hemikalije smanjuju količinu vlage koja je prisutna u koži. Međutim, pronađeno je da takavo delovanje takođe podstiče nakupljanje tkiva u dojkama. Većina antiperspirantnih i dezodorantnih proizvoda sadrže ovu hemioterapiju koja uzrokuje rak, napomenuli su istraživači.

Rak dojke i dalje je najčešći tip raka kod žena širom sveta, izvestila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Prema Svetskoj zdravstvenoj proceni WHO-a za 2013. godinu, više od 508.000 žena širom sveta umrlo je od raka dojke samo u 2011. godini.

Organizacija je takođe istakla da se ranije mislilo da je rak dojke najčešći u razvijenim zemljama, gotovo polovina slučajeva raka dojke i 58 odsto smrtnih slučajeva dogodila su se u manje razvijenim zemljama.

Izbegavati aluminijumsku so

Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer prošle godine služila je kao primarni katalog za najnoviji podsticaj da Švajcarska zabrani upotrebu aluminijumskih soli u proizvodnji dezodorana.

Kao deo studije, tim istraživača iz Ženeve pregledao je uticaj toksičnih hemikalija na miševima.

Istraživački tim je utvrdio da je duže izlaganje opasnoj hemikaliji je povezano s rastom tumora u tkivu dojke životinja. To takođe može da podstakne da rak metastazira na druge delove tela, upozorio je istraživački tim.

Istraživači su upozorili da posebno žene, treba da izbegavaju korišćenje proizvoda koji sadržavaju aluminijumske soli. Isto tako, pozvao je na zakonsku zabranu na isti način kao i azbest.

"Mislim da bi trebalo da izbegavamo sve dezodoranse koji sadrže aluminijumsku so. I vrlo je teško biti siguran da su takozvani dezodoransi 'bez aluminijuma' stvarno bez … Azbest je jeftin, ima vrlo atraktivan industrijski potencijal, i trebalo mu je 50 godina da ga se zabrani. Nadamo se da neće dugo trajati da se zabrane aluminijumske soli", navodi koautor studije Andre-Paskal Sapino, prenosi Magazin.ba.

Međutim, drugi stručnjak je opovrgnuo tvrdnju studije i ukazao na značajnu zamku istraživanja: sprovodi se na životinjskim modelima. Stručnjak je takođe istakao da rezultati ne bi trebalo da utiču na upotrebu dezodoransa i antiperspiranata među ženama.

"S trenutnim dokazima, nema razloga da se ženama zabrani upotreba dezodoransa zbog rizika od raka dojke. Postoje, međutim, utvrđeni načini kako da žene smanje rizik od bolesti, uključujući smanjenje unosa alkohola, održavanje zdrave telesne težine i redovni treninzi", izjavila je direktorka Delit Morgan za HuffingtonPost.

Izvor: magazin.ba, b92.net