Koje namirnice NIKAKO ne bi trebalo jesti pre odlaska na spavanje, a koje su poželjne...

Saznajte da li je korisno jesti banane, kivi, sir, jaja... u kasnim noćnim satima...

Šta ćemo sa čokoladom?, foto: Depositphotos/Knut_Wiarda
Šta ćemo sa čokoladom?, foto: Depositphotos/Knut_Wiarda
.

Prvo pravilo kog bi trebalo da se držimo kad nas kasno uveče uhvati glad jeste da ne jedemo previše. Iako stručnjaci tvrde da kasni obrok pre odlaska u krevet i ne igra značajnu ulogu kad je reč o višku kilograma, hrana vam može pokvariti san, piše Avaz.ba.

- Zbog toga ljudima savetujem da ne jedu tri sata pre spavanja ako to žele da izbegnu, pogotovo ne velike obroke - kaže dr Džozef Marej, lekar iz Klinike Majo.

On tvrdi da je potrebno 3 sata da želudac prosečne osobe preradi hranu i 'pošalje' je do creva. Odlazak u krevet pre nego što želudac obavi taj proces može dovesti do toga da se proces uspori.

- Umesto da brzo svari hranu, stomak može preći u usporeni način rada, tokom kojeg samo želi da se reši hrane. Tako se može dogoditi da hrana koja još nije svarena završi u tankom crevu, zbog čega može doći do toga da se ne iskoriste svi hranjivi sastojci - pojašnjava Marej i dodaje da mnogi nisu svesni toga da, ako probavni sistem još radi, kad odete u krevet, to može da poremeti san.

Naime, mali lagani obrok je prihvatljiv, ali neka hrana može da stvori više problema od druge. Evo šta bi trebalo da izbegavatei, a za čime smete posegnuti kasno uveče.

NE čokoladi

Ako jedete čokoladne kekse ili kolače, pojest ćete vjerojatno gomilu šećera. Osim što će već to loše utjecati na vaš san, čokolada može sadržavati i visoku dozu skrivenog kofeina.

Iako čokolada ne sadrži visoke doze kofeina, čak i mala doza može omesti ili zaustaviti hemikalije koje pripremaju mozak i tijelo za san prije odlaska u krevet.

Tome mogu pridonijeti i neke vrste čaja, pa čak i kafa bez kofeina, jer mogu sadržavati kofein u dozama koje su dovoljne da ometu hemijske procese u mozgu, upozoravaju stručnjaci.

DA bananama

Banane uglavnom sadržavaju lako probavljive ugljikohidrate. Brza probava je svakako cilj kad jedete kasno na večer. Osim toga, dobar su izvor magnezija, koji pomaže u smanjivanju hormona stresa i podupire ulazak tijela u fazu sna.

NE masnoj hrani

Da bismo probavili masti iz hrane, treba više vremena. To je dobra vijest ako želite duže zadržati osjećaj sitosti između dva obroka, ali je tačno ono što ne biste smjeli jesti prije kreveta. Dakle; mlijeko, jogurt, avokado, orašasti plodovi, sladoled i maslac treba izbjegavati. No možda je najgore od svega jesti sir.

- Neko ko kasno navečer pojede komad pizze može računati na to da će imati problema sa snom - kaže Marej.

Kivi - može!, foto: Depositphotos/belchonock
Kivi - može!, foto: Depositphotos/belchonock
.

DA cjelovitim žitaricama

Ugljenihidrati koje pojedemo sat do dva pre odlaska u krevet mogu pomoći u proizvodnji serotonina, melatonina i drugih neurotransmitera korisnih za dobar san.

Proizvodi od stopostotnih zrna žitarica zdrav su zalogaj pre odlaska u krevet. S druge strane, klonite se orašastih plodova, jer što ih više jedete, veće su šanse za to da ćete se vrteti po krevetu.

NE kiselim namirnicama

Oko 10 posto mladih ljudi pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana koju jedu uveče. Uobičajeni simptom je žarenje u zadnjem delu grla, ili u grudima. Problem je u tome što se sadržaj želuca pomalo vraća u grlo, što se u ležećem položaju dodatno pogoršava.

Uzrok može biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci bazirani na soku od paradajza koji su vrlo kiseli, pa ih treba skloniti sa liste onih koji su dozvoljeni pre odlaska u krevet.

DA jajima

Jaja su dobar izvor proteina, pa su hrana koju vaš želudac brzo može da preradi. Dodaje kako bi kajgana mogla biti bolji izbor od kuvanih jaja.

NE alkoholu

Alkohol ometa ritam spavanja, pa j ga nije dobro konzumirati pre kreveta. Naime, možda će i pomoći da zaspite, ali će svakako otežati dubok okrepljujući san. Ako imate problema sa spavanjem, trebalo bi da izbegavate alkohol bar nekoliko sati pre odlaska u krevet kako bi se dobar deo alkohola preradio do odlaska u krevet.

DA kiviju

Studija iz 2017. godine, provedena među ljudima koji se bore s nesanicom u Norveškoj, pokazala je da bi jedenje kivija pre odlaska u krevet moglo biti povezano s boljom kvalitetom sna. Kivi sadrži neke komponente antioksidanata, uključujuću serotonin, koje mogu dovesti do toga da zaspite brže i da se poboljša kvaliteta sna.

I jabuke i borovnice dobar su izvor ugljenih hidrata koji takođe mogu biti kvalitetan i koristan obrok pre odlaska u krevet.