Nemojte kriviti "usporen metabolizam" jer ne mršavite: Sami ste krivi, evo zašto!

Mnogi kažu da ne mogu da izgube kilograme zbog “usporenog” metabolizma, a zapravo i ne znaju šta to znači. Metabolizam je proces koji pretvara hranu i piće u energiju, a ovo su najčešće greške kojima ga sami usporavate.

Nemojte kriviti ‘usporen metabolizam’ jer ne mršavite..., foto: Depositphotos/Nomadsoul1
Nemojte kriviti ‘usporen metabolizam’ jer ne mršavite..., foto: Depositphotos/Nomadsoul1
.

Kafa

Kofein stimuliše središnji nervni sistem koji može da ubrza vaš metabolizam za čak 12 odsto, zbog čega ćete dnevno trošiti i do 100 kalorija više.

Ne jedete dovoljno često

Nutricionisti preporučuju pet obroka dnevno, čak i ako je reč o manjoj količini zdravih grickalica, kao što su orasi ili banane. Treba napomenuti i to da će redovni obroci sprečiti kasnije prejedanje.

Potpuno ste izbacili mlečne proizvode

Popularno je mišljenje da ćete brže gubiti kilograme i imati ravniji stomak ako izbacite mleko i jogurt iz ishrane, međutim neka istraživanja pokazuju da mlečni proizvodi pomažu u rastu mišića, što pak vodi do bržeg metabolizma.

Obroci vam ne sadrže proteine

Telo treba da održava mišićnu masu pa zato pokušajte da ubacite orašaste plodove, jogurt i različito meso u svoju ishranu. Neka istraživanja pokazuju da dodavanjem proteina dnevno trošite i do 35 posto više kalorija.

Ne jedete ugljene hidrate

Vašem telu potrebni su ugljeni hidrati (koji su izvor energije). Stoga pokušajte da uključite dobre ugljene hidrate, kao što su šargarepa i kukuruz.

Izvor: Dnevno.hr