Ako ne pijete, vreme je da počnete: Redovna upotreba čaja pozitivno deluje na strukturu mozga!

Nedavna studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru otkrila je da ljudi koji redovno piju čaj imaju bolje organizovane regije mozga u poređenju sa onima koji ne piju čaj.

Čaj, foto: Depositphotos
Čaj, foto: Depositphotos
.

“Naši rezultati nude prve dokaze da redovna upotreba čaja pozitivno deluje na strukturu mozga i da štiti njegove funkcije u starijoj dobi”, objasnio je vođa tima Feng Lei, docent sa Odeljenja psihološke medicine na Medicinskom fakultetu u Singapuru.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Univerzitetom u Eseksu i Univerzitetom u Kembridžu, a otkrića su objavljena u naučnom časopisu Ejdžing. Dosadašnje studije pokazale su da je unos čaja koristan za zdravlje ljudi, a pozitivni efekti uključuju poboljšanje raspoloženja i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati longitudinalne studije iz 2017. godine, koju je vodio profesor Feng, pokazali su da svakodnevno konzumiranje čaja može smanjiti rizik od kognitivnog propadanja kod starijih osoba za 50 odsto. Posle ovog otkrića, profesor Feng i njegov tim dalje su istraživali direktan uticaj čaja na moždane mreže.

Istraživački tim je ispitivao 36 odraslih osoba starijih od 60 godina, i prikupio podatke o njihovom zdravlju, načinu života i psihološkom stanju.Stariji učesnici su takođe morali da se podvrgnu neuropsihološkim testovima i snimanju magnetnom rezonancom.

Čaj, foto: Depositphotos/ajafoto
Čaj, foto: Depositphotos/ajafoto
.

Analizirajući kognitivne performanse učesnika, istraživački tim je ustanovio da su pojedinci koji su konzumirali zeleni, oolong ili crni čaj najmanje četiri puta nedeljno tokom 25 godina, imali efikasnije povezane regione mozga.

“Uzmite kao primer saobraćajnu gužvu — područja mozga kao odredišta, a veze između moždanih regiona kao puteve. Kada je ceo saobraćajni sistem bolje organizovan, kretanje vozila i putnika je efikasnije i koristi manje resursa. Slično tome, kada veze između moždanih regija imaju bolju strukturu, obrada informacija obavlja se efikasnije”, objasnio je profesor Feng.

Izvor: skmagazin