Uvedite ih: Sedam navika koje su jeftinije od jutarnje kafe, ali i zdravije!

Naravno da možete da budete biti zdravi od smutija koji su puni super hrane, a čija cena i nije toliko super i ostalih namirnica koje su skuplje od šolje obične kafe. Iz Darling Magazina tvrde da je moguće biti zdrav biranjem jeftinih opcija kada su u pitanju namirnice i treninzi što čini osnovu zdravlja.

Uvedite ove navike i shvatićete da možete odlično da funkcionišete i bez kafe!, foto: Depositphotos/sinada
Uvedite ove navike i shvatićete da možete odlično da funkcionišete i bez kafe!, foto: Depositphotos/sinada
.

Ako vam ovi saveti uđu u naviku na veoma ste dobrom putu da usvojite zdrav način života i uštedite novac koji biste potrošili na kafu.

1. Jabukovo sirće
Ako kupite jabukovo sirće koje košta otprilike koliko i jedna kafa, profitiraćete jer će vam potrajati oko mesec dana. Preporučena jutarnja doza je najviše decilitar, ali i manje. Jabukovo sirće alkalizovaće vam alkalizirati organizam, probuditi vašu probavu i pomoći vam da izgubite na težini.

2. Jutarnje trčanje
Kome je potrebna teretana kada može besplatno da vežba napolju na otvorenom? Za jutarnje trčanje potrebni su vam udobna stara odeća i dobre patike i spremni ste za sticanje jedne vrlo zdrave navike jer možete da trčite bilo kada. Preporučuje se jutarnje trčanje pre obroka i pre posla kako biste probudili organizam. Čak i ako morate da investirate u nove patike, svejedno se isplati ako ćete zaista trčati svakog dana.

3. Jedite više sočiva i pasulja
Namirnice koje vam mama kuva nisu samo dobre jer su mamine, nego su i nutritivno vrlo hranljive. Sočivo i pasulj bogati su proteinima koji su zaslužni da ne budete gladni duže vremena. Zato sledeći put kad vam mama ponudi ove specijalitete, nemojte je odbiti. Ovo su takođe namirnice koje mogu da potraju jako dugo ako uložite u njih, a dobra je stvar što ih možete napraviti u jako puno varijanti i nositi sa sobom.

4. Dublje dišite
Nije šala, duboko i polagano disanje je jako bitno za pravilno funkcionisanje organizma i za samoopuštanje, a zbog ubrzanog načina života često zaboravimo da dišemo kako treba. Internet je prepun različitih tehnika disanja, na vama je samo da odaberete onu koja vam odgovara i koje ćete se pridržavati. Postanite svesni disanja i vaš organizam će vam biti zahvalan.

5. Izađite na sunce
Sunce je besplatno baš kao i disanje i može vam podići raspoloženje, ali i imunitet zbog vitamina D. Veoma je važno svakodnevno se izlagati suncu, pa zato umesto da sedite u zagušljivom kafiću, prošetajte i upijte sunčeve zrake. Sunce bismo mogli da nazovemo jednom velikom apotekom na nebu.

6. Svaki dan pijte vodu s limunom
Neko bi mogao da prigovori visokoj ceni limuna, ali imajte na umu da ćete taj limun koristiti više puta što smanjuje njegovu 'dnevnu' cenu. Na kraju ispada da je isplativije kupiti jedan limun nego potrošiti taj novac na kafu. Topla voda s limunom čisti ceo organizam, povećava vaš pH i najviše od svega deluje na buđenje probave.

7. Jedite više povrća
Vodi se velika rasprava oko toga da li je skupo jesti zdravo, ali ne smemo da zaboravimo na sezonsko povrće čija cena nije visoka, posebno na kraju sezone. S povrćem možete da eksperimentišete i isprobavate razne recepte, a najbolje bi bilo kada biste mogli da konzumirate samo domaće gajeno povrće.

Ako ove savete uvedete u svoj dnevni raspored, polako ćete uvideti da vam jutarnja kafa nije ni potrebna jer ćete zbog svega navedenog imati dovoljno energije za ceo dan. Svaki od ovih saveta dugoročno je isplativiji od jedne kafe, zato razmislite dvaput.

Izvor: Večernji list