Ne, nije voda: Da li znate koji napitak je najbolji za hidrataciju?

Škotski Univerzitet Sent Endruz nedavnim istraživanjem uporedio je hidratantne mogućnosti nekoliko različitih pića i utvrdio da voda zapravo nije najbolji hidratant, navodi msn.com.

Koji napitak je najbolji za hidrataciju?, foto: Depositphotos/stokkete
Koji napitak je najbolji za hidrataciju?, foto: Depositphotos/stokkete
.

Naime, ovakav rezultat prvobitno leži u načinu na koji telo reaguje na pića, tvrdi Ronald Mogan, jedan od autora istraživanja. Tako zaključuje da pića koja imaju dodatak šećera, masti i proteina, telo hidriraju duže.

Mogan navodi da je mleko hidratantnije od vode jer sadrži mlečni šećer, laktozu, proteine i masti koje usporavaju gubljenje tečnosti. Mleko, osim toga, sadrži i natrijum koji, kao sunđer, zadržava vodu i dovodi do manje proizvodnje urina.

Na isti način deluju i oralni hidratanti koji se koriste u slučajevima proliva. Takvi napici sadrže male količine šećera, natrijum i kalijum, sve sastojke koji sprečavaju gubitak vode iz organizma.

Ipak, pića koja sadrže više šećera nisu ništa hidratantnija od vode. Takvi napici će sporije napustiti telo, a ona će se i zbog šećera nakupiti u crevima koja će, za razgradnju tih šećera, povući deo vode iz organizma, pa tako neće pospešiti hidrataciju.

U svakom slučaju, ako birate između soka ili vode, svakako odaberite vodu. Ona je ključna za normalan rad bubrega i jetre, a čisti i toksine iz tela i održava elastičnost kože.

Što se tiče drugih pića, istraživači su utvrdili da će pivo uticati na manji gubitak vode nego će to učiniti viski.

- Razlog leži u tome što pivo u svom sastavu sadrži više vode nego viski - tvrdi Mogan.

Hidratantna svojstva kafe, s druge strane, zavisiće od količine ispijenog kofeina. Tako će na primer, uobičajena količina kafe koja sadrži 80 miligrama kofeina, biti jednako hidratantna kao i voda, zaključeno je u istraživanju.

Izvor: Ordinacija.hr