Zdravlje

Pistaći, orasi, bademi, kikiriki...: Koji od ovih orašastih plodova je dobar za zdravo srce, mozak, prostatu?

Bilo da ih konzumirate kao dodatak obroku ili kao međuobrok, orašasti plodovi u svom sastavu nose brojne blagodati, a odlični su i za očuvanje celokupnog zdravlja.

11.10.2019. - 10:15h
I vrapci na grani znaju koliko su orašasti plodovi dobri za zdravlje...
I vrapci na grani znaju koliko su orašasti plodovi dobri za zdravlje...foto: Depositphotos/karandaev

Studija iz 2004. godine objavljena u magazinu "Harvard Medical School Family Health Guide", utvrdila je da su orašasti plodovi najbolji kada se konzumiraju u kombinaciji s drugim orašastim plodovima. Tako izmešani, sirovi i nezačinjeni, najbolji su izvor nutrijenata i antioksidansa, navodi "health.com".

Ipak, svaki od ovih plodova posebno je dobar za zdravlje mozga, prostate ili za gubitak kilograma, a mi vam predstavljamo njihove posebnosti.

BADEMI, PISTAĆI, INDIJSKI ORAH
Iako su svi orašasti proizvodi izrazito zdrav dodatak ishrani, neki od njih ipak sadrže nešto manje kalorija od drugih. Plodovi s najmanje kalorija su bademi, a slede ih indijski orah, pa pistaći. Nravno, važno je napomenuti da se radi o prirodnim plodovima koji nisu prženi i kojima nije dodata so.

ORASI
S visokim procentom kiselina, orasi spadaju u plodove koji su najbolji za zdravlje srca. Uz to, studija iz 2006. godine pokazala je da su orasi podjednako uspešni u smanjivanju upala kao i u oksidaciji arterija nakon punomasnog obroka. Za ovakve rezultate, smatraju stručnjaci, potrebno je pojesti osam oraha dnevno.

KIKIRIKI
Orašasti plod bogat folnom kiselinom, kikiriki je veoma pogodan za zaštitu od pada kognitivnih funkcija. Uz to, izvrstan je izvor folne kiseline i za vegetarijance kao i za trudnice, a izvor je i zdravih masti i vitamina E.

BRAZILSKI I PEKAN ORAH
Za zaštitu od raka prostate koristi se brazilski orah jer sadrži selen, ali ne bi trebalo preterivati s ovim orasima jer se prekomerne količine selena dovode u vezu s dijabetesom tipa dva.

S druge strane, pekan orah sadrži steroid koji ublažava simptome uvećane prostate.

BADEMI
Budući da su najveći izvor kalcijuma, bademi su izvrsni za celokupno zdravlje, a bogati su i vitaminom E koji deluje protivupalno. Upravo zato, bademi su namirnica koju morate uključiti u svoju ishranu kako biste se uspešno zaštitili od bolesti.

Izvor: Ordinacija.hr