Znate li šta je zlatno mleko? Ovaj napitak čini čuda za vaš organizam dok mirno spavate!

Postoji napitak koji može čuda da učini za vaš organizam dok mirno spavate.

Zlatno mleko čini čuda za vaš organizam dok spavate!, foto: Depositphotos/anaumenko
Zlatno mleko čini čuda za vaš organizam dok spavate!, foto: Depositphotos/anaumenko
.

Zlatno mleko je ono što dobijete ako pomešate pola kašike kurkume u prahu i šolju mleka, a ako ga pijete svakodnevno, možete da ojačate imunološki sistem, da pročistite telo, a navodno i da sprečite pojavu raka, piše portal "BrightSide" koji je popisao sve prednosti zbog kojih ćete možda već danas početi da konzumirate ovaj napitak.

1. Pomaže u detoksikaciji jetre

Kurkuma dokazano blagotvorno deluje na jetru. Sprečava nakupljanje masnih kiselina u jetri, pa poboljšava sposobnost tog organa da prerađuje hranu i uklanja one stvari koje vam nisu potrebne.

2. Umanjuje upale u organizmu

Glavna komponenta kurkume je kurkumin koji ima protivupalna svojstva za lečenje uobičajenih upala, ali i težih stanja poput artritisa, upalne bolesti creva i još mnogo toga.

Nakon što popijete čašu zlatnog mleka, kurkumin prisutan u piću blokiraće određene enzime koji su odgovorni za upale u vašem organizmu i vaše telo će postati bolje u borbi protiv bakterija.

Istraživanja su pokazala da kurkuma ima antibiotska svojstva koja se bore protiv bakterija, virusa i gljivica, što je veliki saveznik u lečenju prehlade i upala grla.

3. Pomaže u gubitku kilograma

Ne samo da ubrzava vaš metabolizam već pomaže telu da brže probavi masti. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazuje da, ako redovno konzumirate zlatno mleko, sprečavate nakupljanje masti u telu.

4. Kurkuma je zaslužna za jako i zdravo srce

Kurkuma će obuzdati oslobađanje citokina u vašem telu. To su stvari koje su povezane s upalama i kardiovaskularnim bolestima.

Uzimanje zlatnog mleka svake večeri može pomoći da se smanji rizik od razvoja srčanih problema.

5. Kurkuma je zaslužna za jačanje kostiju

Kurkuma smanjuje verovatnoću za pojavu osteoporoze za oko 50 posto, a mleko je bogato kalcijumom i vitaminom D, pa je ova kombinacija efikasan tonik za vaše kosti.

6. Pomaže u prevenciji raka

Kurkuma deluje kao snažan antioksidans u vašem telu. Istraživanja pokazuju da kurkuma može da smanji oksidativni stres koji stvara slobodne radikale u vašem telu, što može uzrokovati bolesti poput raka.

Ne samo da ovo zlatno mleko sprečava rak, već može i da se bori protiv njega. Prema rezultatima novog istraživanja sprovedenog na Univerzitetu u Teksasu, konzumacijom kurkume mogu se eliminisati ćelije karcinoma i pritom zaustaviti rast tumora.

Izvor: Index.hr