Ruke mnogo govore o vašem zdravlju: Šta znači kada imate crvene dlanove, a šta kada su vam suve ruke...

Ruke su jedan od prvih delova tela koji pokazuju znakove starenja, ali mogu ukazivati i na određene zdravstvene probleme.

Ruke vas odaju, foto: Depositphotos/ billiondigital
Ruke vas odaju, foto: Depositphotos/ billiondigital
.

Lekari kažu da stanje vaših ruku može biti rezultat nekoliko medicinskih promena koje se događaju u vašem telu.

Crveni dlanovi

Lekari objašnjavaju da crveni dlanovi mogu da ukazuju na probleme s jetrom, naročito ako imate više od 50 godina. Mogući razlog crvenih dlanova je promena u hormonskoj ravnoteži koja uzrokuje širenje krvnih sudova i reumatoidni artritis. Obično se crvenilo nalazi na spoljašnjem rubu dlana. Ako ste primetili crvena područja, potražite medicinsku pomoć. U međuvremenu, pokušajte da se prebacite na zdravu ishranu i smanjite unos alkohola.

Znojavi dlanovi

Preterano znojenje (hiperhidroza) i stres mogu biti razlozi za znojave dlanove. Pokušajte da ograničite unos alkohola i naučite da kontrolišete nivo stresa pomoću meditacije ili tehnikama disanja. Ako vam se čini da ništa ne deluje, svakako biste se trebali da se obratite lekaru.

Manjak osećaja i trnjenje

U nekim slučajevima ovi simptomi na rukama mogu biti znak ozbiljnijeg problema poput venske tromboze, anemije ili dijabetesa, piše index.hr. Ako često osetite gubitak osetljivosti na rukama bez očiglednog razloga, posavetujte se s lekarom šta da radite.

Suve ruke

Najčešći razlozi za suvu kožu na rukama su dehidratacija i nedostatak estrogena. Pijte dovoljno vode i koristite hidratantne kreme i u svoju prehranu uvrstite masnu ribu, semenke i orahe i posetite lekara.

Drhtave ruke

Drhtanje ruku može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, kao na primer Parkinsonove bolesti. Još jedan razlog za ovu pojavu su teskoba i veliki stres. Ako vam se ovo često događa, posetite lekara. U međuvremenu ograničite unos kafe i alkohola jer mogu izazvati drhtanje ruku.

Tanki, slabi i ispucali nokti

Ovakvi nokti mogu biti pokazatelj nedostatak cinka. Cink je važan za naše zdravlje, podstiče zarastanje rana i pomaže imunološkom sistemu. U ishranu dodajte hranu bogatu cinkom poput zobi, orašastih plodova i mesa.

Izvor: b92.net