Zdravlje

Moćno ulje bundeve: Snižava loš holesterol i štiti od srčanih bolesti!

Kraljevski status među uljima tradicionalno ima maslinovo, ali za njim nimalo ne zaostaje bundevino ulje, koje je superhranljivo, lekovito, aromatično i antistresno!

03.10.2019. - 08:40h
Ulje bundeve snižava loš holesterol i štiti od srčanih bolesti
Ulje bundeve snižava loš holesterol i štiti od srčanih bolestifoto: Depositphotos/belchonock

Dobija se od semenki uljne bundeve (Cucurbita pepo) koje obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama.

Najkvalitetnije bundevino ulje nastaje postupkom hladnog ceđenja kojim sva hranljiva vrednost ove supernamirnice ostaje očuvana.

Bundevino ulje bogato je oleinskom kiselinom koja snižava "loš" LDL holesterol i štiti od srčanih bolesti. Takođe je dragocen izvor vitamina D, E i K, kao i magnezijuma, gvožđa, mangana, bakra, cinka i selena.

Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres. Bundevino ulje je prirodni "antidepresiv" i zato što obiluje glutaminskom kiselinom koja učestvuje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće.

Od davnina je bundevino ulje poznato po protivupalnom i diuretskom učinku. Podstiče rad bubrega, ublažava upale mokraćnog sistema, olakšava tegobe s prostatom. Poboljšava probavu, čisti creva od parazita i pomaže kod kolitisa i sindroma iritabilnog creva.

Bundevino ulje može se koristiti i za masažu jer fino hrani i neguje kožu, a pogodno je i za negu vlasišta.

Ovo superulje veoma je cenjeno u kulinarstvu jer ima posebnu orašastu aromu koja odlično oplemenjuje slana i slatka jela. Najčešće se dodaje salatama, a izvrsno je i u umacima, varivima, jelima s povrćem i(li) mesom, kolačima...

Bundevino ulje najbolje je konzumirati u prirodnom obliku, bez termičke obrade, kako biste očuvali sve hranljive stvari.

Izvor: Ordinacija.hr