Uveravaju vas da jabukovo sirće čini čuda za zdravlje: Ovih 10 mitova morate odbaciti pod hitno!

Iako nam pruža obilje prednosti, nema potrebe svako jutro gutati kašiku jabukovog sirćeta

Da li i vi verujete u neke od ovih mitova?, foto: Depositphotos/PixelsAway
Da li i vi verujete u neke od ovih mitova?, foto: Depositphotos/PixelsAway
.

Jabukovo sirće se vekovima koristi u mnoge svrhe, a pripisuju mu se brojne zdravstvene pogodnosti zbog kojih sve više ljudi poseže za njim.

Tvrdi se da rešava mnoge zdravstvene probleme, kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti. Osim toga, veruje se da pomaže u borbi sa viškom kilograma.

Jača imunološki sistem

Redovna upotreba poboljšava zdravlje jer sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput onih kardiovaskularnih, dijabetesa, raka i smanjenja kognitivnih funkcija. Jabukovo sirće se dobija dodavanjem bakterijskih kultura i kvasca soku od jabuka.

Tokom prerade deo korisnih antioksidanasa se gubi, a teško je utvrditi koliko ih ima u jabukovom sirćetu. Stoga, bolji izbor vam je unos antioksidanasa kroz mahunarke, orašaste plodove ili razne semenke, čija je dobrobit dokazana. Jabukovo sirće koristite kao dodatak salati ili za mariniranje mesa.

Pomaže u probavljanju ugljeno hidrata

Gutanje jabukovog sirćeta da bi se uživalo u lošim ugljeno hiratima nije pametna prehrambena navika. Manje istraživanje z 2006. godine pokazalo je pozitivan uticaj jabukovog sirćeta na ograničavanje negativnih učinaka obroka s visokim udelom ugljeno hidrata i visokog glikemijskog indeksa. Međutim, trebalo bi da izbegavate prerađene ugljeno hidrate.

Više koristi za zdravlje imaćete ako birate povrće, voće, celovite žitarice, mahunarke i mlečne proizvode s niskim udelom masti, bez obzira pijete li uz to jabukovo sirće ili ne.

Uništava masnoće

Naučne studije pokazuju da je jabukova kiselina iz sirćeta korisna za smanjenje nastanka masti u jetri i regulisanju ukupnog nivoa holesterola u krvi. To ipak ne znači da će se umakanjem mesa prženog u dubokom ulju u jabukovo sirće desiti čudo.

Iako su istraživanja obećavajuća, izbegavanje pržene i masne hrane bolji je način za smanjenje holesterola, te poboljšavanje opšteg zdravstvenog stanja.

Snižava nivo šećera u krvi

Istraživanja obećavaju, ali još je prerano da biste se kockali sa zdravljem. Jabukova kiselina povezana je s blagim smanjenjem vršnih nivoa šećera u krvi nakon obroka.

Veruje se da bi razlog mogao biti svojstvo sirćetne kiseline da usporava prolazak hrane kroz probavni trakt ili da smanjuje aktivnost enzima koji probavljaju ugljeno hidrate. Problem je u tome što se ovo istraživanje oslanja na specifičnu populaciju, mali uzorak miševa, a ne na ljude.

Posebnu pažnju treba da obrate dijabetičari jer konzumiranjem jabukovog sirćeta utiču i na nivo insulina potrebnim za obroke ili međuobroke. Stabilan nivo šećera u krvi kod ostalih povezan je s ishranom, s visokim udelom biljne hrane i redovnom fizičkom aktivnošću pa sirće neće doneti nikakve značajnije promene.

Pomaže kod mršavljenja

Koliko puta ste čuli ili pročitali da samo kašika ili čaša jabukovog sirćeta topi masne zalihe i skida kilograme? Bilo bi lepo kada bi to zaista bilo tako. Ali nije!

Problem jedinog istraživanja koje je povezalo sirće s gubitkom kilograma vrlo je mali uzorak i vrlo loša kontrola. Osim toga, ispitanici su već bili na dijeti kad su počeli da piju jabukovo sirće.

Stoga, gledajte da ipak u svoj jelovnik uvrstite više voća i povrća, a smanjite zasićete masti i dodatak šećera. Ako ut pravilnu ishranu dodate i redovnu fizičku aktivnost, rezultati će biti zadovoljavjaući.

To što je kiselina nusproizvod proizvodnje sirćeta ne znači da je on ubica mikroba. Tvrdnje o antimikrobnosti jabukovog sirćeta proizlaze iz procesa fermentacije.

Nauka tvrdi da je sirćete korisno u smanjenju rizika od bolesti prenošenih hranom, ali da ne smanjuje rizik od prehlade, infekcije ili želudačnih tegoba uzrokovanih bakterijama i virusima.

Pravilno hidratiziranje, kvalitetan san i ishrana bazirana na više povrća smanjiće rizik od bolesti.

Štiti od srčanih bolesti

Zbog moguće povezanosti sirćetne kiseline sa smanjenjem nivoa holesterola sirće na bazi voća moglo bi da pomogne u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, posebno u sprečavanju nastanka ugrušaka.

Ipak, nauka trenutno ne raspolaže dovoljno konkretnim činjenicama na temelju kojih bi mogla dati konačan sud. Naučnici ne razumeju u potpunosti mehanizam delovanja polifenola, antioksidanasa iz biljne hrane koji štite ćelije od oštećenja.

Ako korsitite jabukovo sirće za popravljanje ukusa hrane bogate povrćem nećete sigurno pogrešiti jer ćete tako izbeći slatke kremaste prelive. Sirće može biti korisno, ali još uvek nemamo dovoljno čvrste dokaze na temelju kojih bi se preporučilo njegovo obilno korišćenje.

Odličan je izvor probiotika

U najboljem slučaju probiotička svojstva su minimalna jer se probiotici nalaze u ostatku podloge koja fermentacijom prelazi u sirće. Naročite se to odnosi za komercijalno, visoko prerađeno jabukovo sirće u kojem ćete teško pronaći dobre bakterije.

Stoga, bolje ih potražite u grčkom jogurtu i kiselom kupusu koji su njihovi odlični izvori, a koji će vas ujedno i zasititi.

Produženo pražnjenje želuca koje je uočeno u ograničenom postojećem istraživanju sirćeta verovatno je uzrokovala usporena aktivnost enzima u probavnom sistemu.

Konzumiranje jabukovog sirćeta na prazan želudac može biti nezgodno za probavni sistem i uzrokovati žgaravicu. Za doručak kombinujte hranu bogatu vlaknima i belančevinama, a izbegavajte dodatke, tonike i eliksire za koje vam tvrde da smanjuju glad.

Leči sve

Ako ste od onih koji vole da koriste jabukovo sirće i kao preliv za salatu i u marinadama, nastavite slobodno!

On sadrži nula kalorija, poboljšava ukus hrani i predstavlja nizak zdravstveni rizik, osim za one koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Pijete li ga samo zbog njegovih navodnih zdravstvenih koristi, nauka vas zasad ne može podržati u tome. Dakle, sirće koristite kao dodatak salatama, a ne posmatrajte ga kao zdravstveni dodatak ishrani.

Izvor: Stil/Tportal.hr