Zdravlje

Previše šećera šteti zdravlju: Izbacite ga iz ishrane u kratkom roku - EVO KAKO!

Često se govori da šećer izaziva zavisnost jer povećava nivo serotonina u mozgu, podižući tako raspoloženje i ublažavajući depresiju. No, to takođe izaziva niz problema, a odvikavanje od njega uključuje depresiju, razdražljivost, glavobolju, nemir i nervozu. Saznajemo za vas kako se brzo rešiti ove navike.

05.10.2019. - 09:15h
Previše šećera šteti zdravlju
Previše šećera šteti zdravljufoto: Depositphotoshotos/pressmaster

Kako bi vam pomogli da smanjite unos šećera u organizam i uspešno se odreknete poslastica koje toliko volite, predstavljamo vam par načina koji će vam pomoći da se lako rešite navike.

Prepolovite količinu šećera u jutarnjoj kafi
Ako inače stavljate dve kašičice šećera u kafu, već danas stavite samo jednu. Nakon par dana ćete se privići i, ako ste dovoljno hrabri, kroz nekoliko dana počećete da pijete gorku kafu!

Zamenite gazirana pića sveže ceđenim sokom
Ako ste fan gaziranih slatkih pića, umesto limenke omiljenog napitka pomešajte sok sveže ceđene narandže i mineralne vode. Ukoliko nemate vremena da cedite voće, kupite voćni sok u prodavnici, ali pazite da na njemu piše sto posto prirodni sok. Gotovo 25 posto ukupnog unosa kalorija unosimo putem zaslađenih sokova.

Merite porcije
Ako volite poslastice poput sladoleda, bombona ili gumenih bombona, uvek pokraj sebe imajte posudicu koja će vam biti mera za količinu, koju ste prethodno odredili kao dovoljnu.

Šećer se iz više razloga smatra drogom, ako ga izbacite iz ishrane doživećete velike promene. Postaćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promena raspoloženja i s viškom energije.

Izvor: Ordinacija.hr