Zdravom ishranom protiv loših navika: Ovih 10 namirnica zaštitiće vaše telo od posledica prekomernog sedenja!

Sedenje je novo pušenje – upozorenje je lekara koje jasno govori o tome koliko je današnji sedelački način života štetan za zdravlje, naročito kada je reč o stvaranju upala u telu. Srećom, šteta može da se smanji ako svakih pola sata ustanete i prošetate se, redovnim vežbanjem i konzumacijom sledećih 10 namirnica.

Zdravom ishranom ublažite posledice koje na vaš organizam ostavlja preterano sedenje, foto: Depositphotos/lisovskaya
Zdravom ishranom ublažite posledice koje na vaš organizam ostavlja preterano sedenje, foto: Depositphotos/lisovskaya
.

1. Bobičasto voće

Redovna konzumacija bobičastog voća znatno smanjuje upale u telu zahvaljujući vrsti flavonoida koji voću ujedno daje i bogatu tamnu boju. Borovnice imaju najviše tog flavonoida, a takođe su bogate vitaminom C i resveratrolom, sastojcima koji pobeđuju slobodne radikale koji uzrokuju upale. Za maksimalnu dobrobit dodajte bobičasto voće jutarnjem smutiju, salati ili ovsenoj kaši zajedno s bademima.

2. Orašasto voće

Najbogatiji biljni izvor vrlo zdravih omega-3 masti svakako je orašasto voće. Orasi imaju najviše omega-3 masnih kiselina, dok su bademi jedan od najboljih izvora najboljeg antioksidanta - vitamina E, koji štiti ćelije od oksidacije, što je nusprodukt upale. Najzdravija varijanta biće ako pomešate nekoliko vrsta neslanog orašastog voća i semenki.

3. Ananas

Ovo voće sadrži moćan protivupalni enzim bromelain. Svaki deo ananasa sadrži taj vredni sastojak, ali najveći deo nalazi se u stabljici, koju je prilično nezgodno jesti. Probajte da pomešate gorkasto meso iz samog jezgra sa onim slađim, kako biste maksimalno iskoristili beneficije ove egzotične voćke.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje suzbija upale sprečavajući proizvodnju enzima COX-1 i COX-2. Najbolja masnoća koju poznajemo takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže kod mršavljenja, ali samo ako se konzumira pravilno. Zato neka maslinovo ulje bude vaš prvi izbor masnoće kod pripremanja hrane.

5. Kurkuma

Svoja lekovita svojstva kurkuma duguje sastojku kurkuminu, poznatom po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Osim toga, dokazano je da ovaj začin pomaže u mršavljenju, a posebno je efikasan za gubljenje masnog tkiva na stomaku.

6. Beli luk

Brojna istraživanja dokazala su da beli luk pomaže i tamo gde antibiotici ne mogu, a najbolje ga je pre konzumacije zgnječiti kako bi se njegovi lekoviti sastojci maksimalno aktivirali. Između ostalog, beli luk pomaže u regulaciji šećera i masnoća u krvi.

7. Zeleni čaj

Zahvaljujući visokom udelu polifenola, zeleni čaj ima snažnija protivupalna svojstva od bilo koje druge vrste čaja. Uz to, veliki je pomagač pri mršavljenju i održavanju zdrave telesne težine. Zbog toga bi trebalo da bude obvezan deo ishrane svake osobe koja većinu dana provede sedeći.

8. Avokado

Smatran najzdravijim voćem na svetu, avokado sprečava upale u mišićnim ćelijama, otpornost na insulin i stvaranje masnog tkiva na stomaku. Oleinska kiselina jedan je od najzdravijih sastojaka avokada, a istraživanja su dokazala da ishrana bogata tom mononezasićenom masnoćom sprečava nakupljanje masnog tkiva na području stomaka. Dodajte avokado salati ili sendviču i uživajte u svim beneficijama ove odlične voćke.

9. Riba bogata omega-3 mastima

Brojna prerađena hrana (brza hrana, keks i slično) sadrži nezdrave transmasti i biljna ulja koja imaju visoku koncentraciju nezdravih omega-6, a nisku koncentraciju zdravih omega-3 masti. Amerikanci jedu toliko namirnica krcatih biljnim uljima da ishrana prosečne osobe ima srazmeru omega-3 i omega-6 - 20:1, a trebalo bi da bude 1:1. Kako biste povećali unos zdravih masnoća, potrebno je da smanjite konzumaciju brze hrane i ulja lošeg kvaliteta i da povećate unos omega-3 masti. Masna riba poput lososa jedan je od najboljih izvora omega-3 masti.

10. Semenke lana

Ova namirnica brzo oksidira pa kako biste jeli njenu najzdraviju verziju, kupite cele semenke lana i zdrobite ih tik pre konzumacije. Poput lososa, i semenke lana izuzetno su bogate omega-3 masnim kiselinama, a istraživanje je dokazalo da redovna konzumacija semenki lana i lanenog ulja poboljšava sposobnost organizma da preradi masnoće.

Izvor: Zadovoljna.hr