Zdravlje

Zdravi kao dren u svako doba: Šta rade oni koji nikada nemaju grip, prehladu...?

Dok svi oko njih kašlju, kijaju, kukaju... oni ostaju zdravi. I tako godinama. Evo šta te ljude čini otpornim na grip i respiratorne infekcije.

28.09.2019. - 10:00h
Šta rade oni koji nikada nemaju grip, prehladu...?
Šta rade oni koji nikada nemaju grip, prehladu...?foto: Depositphotos/pressmaster

Oni redovno treniraju
Sasvim je jasno da vežbanje doprinosi opštem zdravlju, a samim tim i imunom sistemu. Poboljšanje cirkulacije do koje dolazi vežbanjem, poboljšava funkcionisanje imunog sistema.

Oni unose dovoljno vitamina D
Naravno, najbolji način unošenja vitamina D je izloženost suncu, ali važno je unositi ga i kroz namirnice - jaja, žitarice… Ne zaboravite vitamin C, o kojem se najčešće govori, ali obezbedite organizmu pre svega vitamin D, koji dokazano poboljšava imunitet.

Oni imaju miran san
Većina nas je u tačno određeno vreme u krevet odlazila samo u detinjstvu, ali to je zapravo idealan način da se osećate odmorno. Ne morate da ležete rano, odaberite vreme koje vama odgovara, ali se držite tog rasporeda spavanja jer ćete tako izbeći da “zbunite” unutrašnji sat.

Oni paze šta jedu
Ne, ne jedu samo pomorandže koje su pune vitamina C, jedu puno različitog voća i povrća.

Oni pronalaze vreme za odmor
I ne govorite kako vi za to nemate vremena, jer je dovoljno da odvojite samo desetak minuta za sebe! Stres i te kako utiče na zdravlje, zato je važno da imate bar nekoliko minuta da se opustite i posvetite samo sebi.

Oni često dremu popodne
Osim što noći bez sna negativno utiču na zdravlje, dokazano je da kratke popodnevne dremke poboljšavaju imuni sistem. U redu je ukoliko zbog obaveza ne možete sebi svaki dan da priuštite dremku, ali uradite to bar dva puta nedeljno.

Oni nisu stalno u kući
Vreme provedeno na svežem vazduhu čini čuda za zdravlje. Ljudi koji imaju jak imuni sistem svaki dan određeno vreme provode napolju, u šetnji.

Oni redovno peru ruke
I to ne onako na brzaka, tek da to obave - peru ih sapunom i vodom, vode računa da bakterije ne ostanu ispod noktiju. Peru ih pre svakog obroka, nakon korišćenja toaleta… Sredstva za suvo pranje su dobro rešenje kada ste na putovanju, ali inače ne mogu da zamene pranje ruku sapunom i vodom.

Oni ne puše
Šta da vam kažemo, moraćete da birate - cigarete ili jak imunitet!

Izvor: Mondo