Zdravlje

Nova naučna studija dokazala: Trčanje je veoma bitno za održavanje i poboljšavanje mentalnih sposobnosti!

Trčanje vam možda neće pomoći da efikasno gubite kalorije kao dizanje tegova, ali postoji jedna stvar zbog koje se ova aktivnost i dalje preporučuje pre nego druge vežbe.

20.09.2019. - 14:00h
Trčanje
Trčanjefoto: Depositphotos/AllaSerebrina

Nije tajna da nam trčanje pomaže da izbistrimo um ili poboljšamo raspoloženje, ali do sada nisu postojali dokazi koji ovaj vid rekreacije vezuju sa mentalnim sposobnostima.

Grupa nemačkih istraživača u svojoj naučnoj studiji, objavljenoj u žurnalu Nature Research, tvrdi da dobra fizička forma može poboljšati kratkoročno pamćenje ljudi i njihovu sposobnost da rešavaju probleme.

Trčanje poboljšava mentalne sposobnosti

Oni su do svog zaključka došli na osnovu analize snimaka magnetne rezonance 1.206 pojedinaca prosečne starosti od oko 30 godina. Istraživači su od učesnika eksperimenta tražili da pokušaju da pređu što veću distancu za dva minuta, a nakon toga su ih podvrgli različitim testovima mentalnih sposobnosti.

Saznanje do koga su došli ih je šokiralo. Pojedinci koji su najdalje stigli za dva minuta su u proseku ostvarili bolje rezultate na testovima od drugih učesnika eksperimenta, što znači da fizička forma igra značajnu ulogu u poboljšanju mentalnih sposobnosti čak i kod relativno mladih i zdravih osoba, a ne samo kod starijih ljudi.

Razmislite o ovome kada sledeći put budete u dilemi da li da izađete napolje da trčite ili ne. Od toga neće zavisiti samo vaša fizička forma, već i mentalne sposobnosti.

Izvor: City Magazine