Sedam znakova da jedete previše šećera

Povedite računa o tome šta jedete, jer mnogi proizvodi sadrže supstance koje baš i ne želite u ishrani; "Vučja glad", osećaj hladnoće, umor, slabija koncentracija, samo su neki od znakova preterivanja sa slatkišima.

foto: Depositphotos/Subbotina
foto: Depositphotos/Subbotina
.

Ako niste od onih koji mogu da se prisete kada su i šta pojeli tokom dana, a volite slatkiše, vrlo je moguće da preterujete sa unosom šećera. Najčešći razlog preterivanja je što se, osim standardnih slatkiša, jedu i ugljeni hidrati, poput hleba, testenine, peciva...

Ovih nekoliko znakova koje telo šalje mogu da vam pokažu da li jedete previše šećera.

VARIRANjE TEŽINE

Povećan unos šećera, čak i uz povećanu fizičku aktivnost, neminovno vodi do povećanja telesne težine. S druge strane, ukoliko često jedete slatkiše, ne rekreirate se, ali se i ne gojite, odnosno mršavite, potrebno je da pod hitno uradite kontrolu nivoa šećera u krvi.

SLABIJI RAD MOZGA

Problemi sa koncentracijom, razmišljanjem i rasuđivanjem izraženiji su kod osoba koje utoljavaju glad prostim šećerima. S vremenom, oni postaju sve izraženiji.

POREMEĆAJ UKUSA

Osobe koje prečesto jedu slatko s vremenom izgube osećaj za ukus. Bitna postaje samo slatkoća, ali se teško razazanaje da li se jede čokolada, sladoled ili nešto treće.

PROMENE NA KOŽI

Višak šećera u krvi vezuje se za proteine i tako se formiraju štetni molekuli nazvani AGE, koji napadaju okolne proteine, uključujući i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, sastojcima koji čine da koža izgleda čvrsta i elastična. Kao rezultat, dolazi do stvaranja bora i opuštanja kože.

NAPRASAN APETIT

Iznenadni napad gladi pojavljuje se zato što šećer provocira lučenje velikih količina insulina. Kada insulin zbog "praznih kalorija", kakav je šećer, počne podjednako vrtoglavo da opada, javlja se napad gladi, koji može da bude praćen jezom i drhtavicom. Interesantno je da naprasni napad gladi ljudi najčešće teže da utole upravo slatkišima.

OSEĆAJ HLADNOĆE

Previše šećera u ishrani dovodi do destabilizacije imuniteta i utiče na kompletan krvotok. Zato može da se desi da vam je hladno, bilo kada ste unutra ili napolju, bez obzira na to što su garderoba u kojoj ste i temperatura optimalne.

UMOR

Oni koji jedu previše šećera često se osećaju umorno i tromo. Pojedina istraživanja čak ukazuju i na vezu između šećera i depresivnog raspoloženja.

Izvor: Novosti