Zdravlje

Jedan od sastojka gotovo svih namirnica: Znate li šta su aditivi i kako utiču na zdravlje?

Ukoliko Vam manjka energije - glavni krivac za to uglavnom je nepravilna ishrana.

11.09.2019. - 14:00h
Brza hrana
Brza hranafoto: Depositphotos/studioM

Razlog za ovaj dobro poznati osećaj iscrpljenosti krije se u aditivima, koji su jedan od sastojaka, gotovo svih namirnica koje konzumiramo.

Uz kalcijum, fosfor je jedan od najzastupljenijih minerala u našem telu. zaslužan za normalnu pH vrednost organizma i održavanje hormonskog balansa. Međutim, višak fosfata, može štetiti našem organizmu, a glavni su sastojci namirnica poput jaja, mesa, mlečnih proizvoda, žitarica, orašastih plodova i čokolade. Ipak, takvi prirodni fosfati prisutni u namirnicama, nisu mnogo štetni, zapravo su zaslužni za prenos energije i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima. Sa druge strane anorganski fosfati se kao aditivi upotrebljavaju u hrani i piću i mogu značajno oštetiti naše zdravlje.

Brza hrana
Brza hranafoto: depositphotos/keeweeboy

Anorganski fosfati se nalaze u 70% prerađenih namirnica i zato je veoma važno da obratite pažnju na ono što jedemo. Oni se namirnicama dodaju, kako bi ukus bio bolji, a rok trajanja duži. Najviše ovih aditiva nalzi se u gotovoj, konzerviranoj hrani, mesnim prerađevinama i sokovima.

Prekomeran unos hrane, bogate aditivima dovodi do smanjene volje za kretanjem i utiče na gotovo potpun gubitak energije. Posebnu štetu u našem organizmu, aditivi mogu naneti bubrezima.

Ako želite da se zaštitite od štetnog efekta aditiva na naše zdravlje, obavezno izbegavajte konzerviranu hranu, mesne prerađevine, gazirane napitke, pahuljice, grickalice...

Potrudite se da se vaš jelovnik bazira na svežem voću i povrću, koje će vas pokrenuti da uspešno obavite svoje dnevne obaveze i osećate se zdravo i poletno.

Izvor: Lepota i zdravlje