Zdravlje

Tegobe koje ne treba ignorisati: Ako imate ove zdravstvene probleme - pravac kod lekara!

Čak i mali, povremeni zdravstveni problemi nekada mogu da ukažu na ozbiljne bolesti!

09.09.2019. - 13:00h
Pravac kod lekara!
Pravac kod lekara!foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Mnoge promene u organizmu su bezopasne po zdravlje. Ipak, postoje situacije koje ne treba ignorisati jer zdravlje može biti ozbiljno ugroženo. Iako neke od njih deluju bezazleno, potrebno je znati koje tegobe i simtome treba shvatiti ozbiljno i javiti se lekaru.

Glas

Ukoliko hrapav glas traje duže od tri nedelje, može biti znak vraćanja kiseline iz stomaka do jednjaka, što zatim iritira grlo. Hrapav glas može da bude i rani simptom kancera grla.

Utrnulost

Osećaj kao da vas neko bocka iglama po jednoj ruci, koji traje duže od pola sata i praćen je vrtoglavicom ili mučninom, može da bude simptom srčanog udara.

Glavobolja

Jaka glavobolja, koja se javlja iznenada, može da bude znak krvarenja u mozgu, pucanja krvnih sudova, moždanog udara ili meningitisa.

Glavobolja može biti opasna
Glavobolja može biti opasnafoto: Depositphotos/IgorTishenko

Znojenje

Osim ako niste u menopauzi, iznenadno i preterano znojenje tokom noći nije normalna pojava i može da bude simptom kancera creva, limfoma ili leukemije.

Vilica

Kada dođe do infarkta, ne javlja se uvek bol u grudima. U nekim slučajevima, bol u vilici i vratu može da bude simptom, zajedno sa mučninom i umorom.

Modrice

Modrice su potpuno bezopasne u većini slučajeva, ali ako se lako stvaraju i ne možete da ih povežete ni sa čim, mogu da budu znak manjka vitamina K ili C, leukemije i bolesti jetre.

Nokti

Plave nijanse na noktima mogu da pokažu da nemate dovoljno kiseonika, ili da imate probleme sa srcem ili plućima. S druge strane, bledi nokti povezuju se sa anemijom, srčanim problemima ili bolestima jetre.

Nokti su dobar pokazatelj zdravlja
Nokti su dobar pokazatelj zdravljafoto: Depositphotos