Tako male, a neverovatno moćne: Navalite na kupine, čuvaju nam zdravlje!

Sezona kupina je u jeku, a mi vam predstavljamo nekoliko dobrih razloga da je iskoristite.

Sezona kupina je u jeku, iskoristite je!, foto: Depositphotos/Taden1
Sezona kupina je u jeku, iskoristite je!, foto: Depositphotos/Taden1
.

Ovo ukusno voće ima samo 43 kalorije na 100 grama, a odlična je prevencija brojjnih zdravstvenih problema. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da jedete kupine:

Bogate su vlaknima

Porcija kupina ima pedesetak kalorija i oko osam grama vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa. Vlakna nas duže "drže" sitim, što znači da potpomažu i mršavljenje, važna su za snižavanje holesterola, a drže i nivo šećera i insulina u krvi pod kontrolom. Takođe, doprinose dobrom varenju.

Kupine sadrže prebiotike, što znači da hrane dobre bakterije u našim crevima, podstičući time i rad imunog sistema, poboljpavaju naše raspoloženje, a deluju i protivupalno.

Riznica vitamina C

Samo jedna porcija kupina u toku dana zadovoljiće polovinu dnevnih potreba za vitaminom C. Pored toga što je važan za imunitet i zdravlje kože, ovaj moćni antioksidant neophodan je organizmu i za "popravljanje" DNK, kao i za stvaranje kolagena i serotonina (neurotransmitera koji je "odgovoran" za dobar san i lepo raspoloženje, između ostalog).

Održava zdravlje kostiju

Jedna šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za pravilnu koalgulaciju krvi i neophodan za zdrave kosti. Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i od osteoporoze.

Kupine su bogate i manganom, koji je takođe neophodan za zdrave kosti, kao i za stvaranje kolagena bez kojeg nema zdravih zglobova i kože.

Reguliše nivo šećera u krvi

Kupine imaju prilično nizak glikemijski indeks (GI 25, visok glikemijski indeks je 55 i više). Takođe, ovo voće ima prilično nizak sadržaj šećera, svega 7 grama po porciji.

Nizak sadržaj šećera u kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana ovo voće čini odličnim saveznikom u regulisanju nivoa šećera i insulina u krvi.

Održava dobru memoriju i koordinaciju

Antioksidanti kojima su kupine bogate sprečavaju zapaljenske procese u organizmu i utiču na način na koji neuroni komuniciraju. Zbog toga ovo voće usporava probleme sa pamćenjem i motorikom, kao i kognitivnim sposobnostima koji su čest pratilac starenja.

Izvor: Mondo