Stručnjaci otkrili: Da li je crna čokolada zaista zdravija od mlečne ili je to samo mit?
Ljubitelji slatkiša sigurno su imali ovu nedoumicu kada bi se našli pred rafom čokolade, crna ili mlečna?
Odgovor je potvrdan, stručnjaci navode i iz kojih to razloga bi trebalo mlečnu čokoladu zameniti onom sa većim procentom kakaa. Mali je broj onih koji mogu da odole ukusu čokolade, ali ako brinete o kilaži i zdravlju, tamna čokolada je bolji izbor u tom slučaju.
Što je gorča, to je tamnija čokolada korisnija. Kakaa ima mnogo više u crnoj čokoladi, nego u mlečnoj. Procenat kakaa može biti u rasponu od 70% do 90%. Samim tim procenat šećera je manji, a to je odlično za organizam.
Konzumiranje crne čokolade snižava krvni pritisak, a takođe smanjuje rizik od dobijanja moždanog udar ili infarkta. Ljudi koji često konzumiraju tamnu čokoladu ređe pate od kardiovaskularnih problema.
Određene supstance u tamnoj čokoladi podstiču lučenje serotonina, koji je poznat kao prirodni antidepresiv. Crna čokolada izuzetno je korisna u depresivnim stanjima i takođe smanjuje rizik od raka debelog creva.
Odličan je izvor je prirodnih antioksidanata. Naučnici su čak otkrili da sadrži daleko više antioksidanata od jabuka, grožđa i šljiva. Sadrži veliku količinu kofeina, koji pomaže aktivnostima mozga.
Dozvoljena količina je 20 do 30 grama ovog slatkog iskušenja dnevno, bez brige o prekomernoj težini.
Zaključak je da je crna čokolada daleko zdravija i korisnija za organizam od melečne. Kada osetite potrebu za slatkim, tamna čokolada je savršen izbor.
izvor: Stil