Astigmatizam: Kako se otkriva i da li može da se izleči?

Astigmatizam ili cilindar je jedna vrsta greške na oku koju je moguće korigovati nošenjem dioptrijskih naočara ili kontaktnih sočiva, ali se takođe može ukloniti i očnom hirurgijom tj. laserskom korekcijom vida.

Znate li šta je astigmatizam?, foto: Depositphotos/ponomarencko
Znate li šta je astigmatizam?, foto: Depositphotos/ponomarencko
.

Najčešći simptomi pojave astigmatizma su glavobolje, mutan vid i preterana osetljivost oka na svetlost zbog čega se ono preterano napreže.

Astigmatizam je poremećaj oka koji se povezuje sa greškom rožnjače tj. sa abnormalnim zakrivljenjem očne rožnjače ili greškom očnog sočiva.

Pojavljuje se u dva oblika, u zavisnosti od toga da li postoji degeneracija na rožnjači ili na sočivu, te na pravilni (80% osoba) i na nepravilni oblik (20% osoba). Kod greške rožnjače, oko se fokusira na dve svjetlosne tačke, umesto na jednu kao normalno, zdravo oko. Zbog abnormalnog zakrivljenja rožnjače, osobama koje pate od astigmatizma, objekti su vrlo mutni.

Kao poremećaj, astigmatizam može da bude nasledan kod tek rođene dece, a procenat šansi za nastanak tog poremećaja raste ukoliko oba roditelja pate od astigmatizma, te ukoliko je dete prerano rođeno. Uzrok takođe mogu da budu i pojedine povrede oka ili određeni degenerativni poremećaji.

Od nedostatne zakrivljenosti očnog sočiva vrlo često pate dijabetičari zbog visokog nivoa šećera u krvi, koji je često uzrok degenerativnim promenama sočiva. Kod te grupe ljudi, lečenje samog dijabetesa implicira i lečenje astigmatizma, budući da se u roku od mesec dana nakon početka trošenja terapije (za dijabetes) očno sočivo vraća u normalno stanje. Astigmatizam ili cilindar je izlečiv i operativan.

Astigmatizam kod dece

- Astigmatizam obično uzrokuje zamagljen i iskrivljen vid na svim udaljenostima.

- Poput kratkovidnosti i dalekovidnosti, astigmatizam se obično može u potpunosti ispraviti s naočarima ili kontaktnim sočivima.

Izvor: Dioptrija.hr