Ako ih već ne koristite, ubacite ih u ishranu: Ove namirnice svima su dostupne, a najbolje pomažu pri topljenju sala!

Ako želite da smršate, ne morate da gladujete. To će vam najverovatnije reći svaki stručnjak, pa tako i sportska dijetetičarka Kloe Meklaud. Ona nije pobornica dijeta, već se zalaže za celovite i uravnotežene obroke. Kada bi morala da odabere jedan tip ishrane, kaže, to bi bila mediteranska koja obiluje voćem, povrćem, mastima i celim žitaricama.

Ako ih već ne koristite, ubacite ih u ishranu, foto: Depositphotos/sonyakamoz
Ako ih već ne koristite, ubacite ih u ishranu, foto: Depositphotos/sonyakamoz
.

Kad je pitate postoje li grickalice uz koje se može suzbiti glad i pritom topiti salo, ona će ih nabrojiti sedam, pište "New Idea Food".

1. Orašasti plodovi

Bogati su proteinima i zdravim mastima te osiguravaju energiju, ali je sporo oslobađaju, što znači da nećete toliko često posezati za užinom. Orahe i bademe smatra odličnim izborom, ali savetuje da ne jedete više od jedne šake ovih plodova.

2. Jabukovo sirće

Brojne slavne zvezde dan počinju jabukovim sirćetom. Viktorija Bekam jedna je od njih. Mekalud veruje da jabukovo sirće, ako se konzumira u umerenim količinama, pomaže da se snizi šećer u krvi i da se ubrza metabolizam. Može se dodati i salatama.

3. Smokve

Smokve obiluju vlaknima i samim tim su odličan saveznik u mršavljenju. Dovoljno su slatke da nemate osećaj da jedete dijetalnu namirnicu, a bogate su kalcijumom koji pomaže u borbi protiv osteoporoze koja se može pojaviti s godinama.

4. Jaja

Jaja su odličan izbor ako želite da pojedete obrok prepun proteina i da se zasitite. Kuvana jaja su pravi izbor ako vaš organizam žudi za užinom nakon treninga.

5. Cimet

Ovaj začin mnogi dodaju u kafu i deserte zbog ukusa, ali on ima još neke prednosti. Meklaud uverava da pospešuje proces mršavljenja jer njegova konzumacija aktivira proces termogeneze tokom koje telo počinje da sagoreva dodatne kalorije.

6. Lisnato zeleno povrće

Bogato je nutrijentima, a sadrži malo kalorija.

7. Mahunarke

Sadrže vlakna, proteine i malo ugljenih hidrata, ali to nije najbolje.

“Mahunarke su jako zasitne pa suzbijaju glad i pospešuju zdravlje probavnog sistema. Osim toga, uglavnom su jeftine, zbog čega su svima dostupne”, poručuje Meklaud.

Izvor: Index.hr